Nors ši valstija yra maža, Naujasis Hampšyras dėl savo padėties rinkimų kalendoriuje yra labai svarbus, prasidėjus pirminiams balsavimams atskirose valstijose. Per šį procesą bus išrinkti Respublikonų ir Demokratų partijų kandidatai, kurie lapkritį susigrums visuotiniuose prezidento rinkimuose - kartu su nepriklausomais kandidatais.

Balsavimas Naujajame Hampšyre paprastai užduoda toną tolesnei pirminių rinkimų kampanijai ir atsisijoja silpniausius kandidatus.

Kuo svarbus Naujasis Hampšyras?

1952 metais Antrojo pasaulinio karo generolo Dwighto Eisenhowerio, kuris abejojo, ar turėtų kandidatuoti į prezidento postą, šalininkai Naujajame Hampšyre įrašė jo vardą į respublikonų balsalapius. Pergalė šioje valstijoje nukreipė tą veikėją į Baltuosius rūmus ir įtvirtino Naujojo Hampšyro vaidmenį Amerikos politiniame gyvenime.

Per vėlesnius 16 prezidento rinkimų 13 kandidatų, laimėjusių pirminius balsavimus Naujajame Hampšyre, tapo valstybės vadovais. Kitus tris kartus prezidentais tapo kandidatai, kurie toje valstijoje liko antri.

Kitaip tariant, tiems, kas užima trečią arba žemesnę poziciją, vilčių laimėti lieka mažai.

Naujojo Hampšyro rinkėjai savo valstijos vaidmenį partijų kandidatų rinkimų procese vertina labai rimtai. Daugelis jų dalyvauja kampanijos renginiuose ir galutinai apsisprendžia tik balsavimo dieną.

Kandidatai irgi daug laiko praleidžia susitikinėdami su šios valstijos rinkėjais ir išleidžia milijonus dolerių televizijos reklamoms.

Respublikonas Johnas Kasichas apsilankė „Granito valstijoje“ 29 kartus ir dalyvavo 186 kampanijos renginiuose, nurodė regioninė kabelinė televizija NECN. Jo varžovas Chrisas Christie surengė 38 keliones ir 185 renginius. Demokratas Bernie Sandersas važiavo į Naująjį Hampšyrą 27 kartus ir dalyvavo 93 renginiuose; H.Clinton surengė 23 keliones ir 85 renginius, o respublikonas Jebas Bushas organizavo 26 vizitus ir susitiko su rinkėjais 111 kartų.

Apklausos

B.Sandersas, vadinantis savo demokratų socialistu ir pasisakantis už politinę revoliuciją, toje valstijoje lenkia H.Clinton 12,8 procentinio punkto, rodo apklausų rezultatai vidurkiai, apskaičiuoti tinklalapio „Real Clear Politics“.

Respublikonų stovykloje Donaldas Trumpas lenkia kitus pretendentus vidutiniškai 17 punktų. Dėl antros vietos įnirtingai kovos Marco Rubio ir J.Kasichas, kurių pozicijos pastaruoju metu stiprėjo, taip pat Tedas Cruzas ir J.Bushas. Labiau nuo jų atsilikę - Chrisas Christie, Carly Fiorina ir Benas Carsonas.

Gyventojai

Naujajame Hampšyre gyvena 1,3 mln. žmonių, iš jų 91,3 proc. - neispanakalbiai baltaodžiai. Juodaodžiai sudaro 1,5 proc., ispanakalbiai - 3,3 proc., o turintys azijietiškas šaknis - 2,5 proc., rodo visuotinio surašymo duomenys. Valstijos sostinė Konkordas turi apie 42 tūkst. gyventojų.

Pirminių rinkimų taisyklės

Rinkėjai, užsiregistravę demokratų šalininkais, balsuoja Demokratų partijos, o registravęsi respublikonais - Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose. Nepriklausomi rinkėjai gali rinktis vieną arba kitą stovyklą, todėl abi partijos deda dideles pastangas persivilioti į savo pusę šią grupę, kuri Naujajame Hampšyre yra didžiausia.

Rinkėjai taip pat gali registruotis rinkimų dieną.

Rinkėjai

Jų valstijoje yra iš viso 882 959, įskaitant 9 027, naujai registruotus nuo gruodžio pabaigos. Iš jų 231 376 registravosi kaip demokratai, 262 111 - kaip respublikonai, o 389 472 (44 proc.) - kaip nepriklausomi.