Praėjusį savaitgalį vykusiuose parlamento rinkimuose iki šiol vadžioje buvusi premjero Andejaus Babišo populistinė partija ANO nežymiai pralaimėjo. Daugumą gavo du opoziciniai aljansai, kuriuos sudaro iš viso penkios partijos.

Opoziciniai blokai, kartu turėsiantys 108 vietas parlamente iš 200, jau tariasi dėl naujos vyriausybės sudarymo. Tačiau M. Zemanas dar prieš rinkimus davė suprasti, kad vyriausybę formuoti paves daugiausiai balsų gavusios atskiros partijos lyderiui. Tai reikštų, kad kabinetą formuos A. Babišas, nors jis praktiškai neturi šansų užsitikrinti valdančiąją daugumą.

Remiantis Čekijos konstitucija, naujai išrinktas parlamentas turi susirinkti prieš senosios vyriausybės pasitraukimą. Tik po šio posėdžio prezidentas gali pavesti formuoti vyriausybę.

Prezidento sveikatos būklės jo atstovas ketvirtadienį nekomentavo. Čekų žiniasklaida spėlioja, kad M. Zemano būklės pablogėjimas susijęs su chroniška kepenų liga. Prezidento žmona ketvirtadienį paprašė žiniasklaidos „kantrybės“ ir pareiškė, kad jos vyro gydymas „užtruks“.

Čekijos konstitucija teoriškai leidžia parlamentui paskelbti prezidentą „nepajėgiu eiti savo oficialias pareigas“. Tokiu atveju prezidento įgaliojimus perimtų kadenciją baigiantis premjeras ir naujasis parlamento pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją