Pirmadienį Bonos universiteto mokslininkai sakė, kad jų parengiamojo tyrimo rezultatai rodo, jog besimptome ligos forma sergantys asmenys kelia infekcijos perdavimo riziką, praneša „The Guardian“. Parengiamasis tyrimas buvo paremtas moksliniu darbu, atliktu Heinsbergo rajone esančiame Gangelt miestelyje, kuriame užfiksuota bene daugiausia mirties nuo COVID-19 atvejų šalyje.

Tyrėjai išanalizavo atsitiktinę 919 gyventojų imtį ir padarė išvadą, kad naujuoju koronavirusu užsikrėtė maždaug 15 proc. Gangelt populiacijos. Mirtingumas šiame miestelyje siekia 0,37 proc. Ekstrapoliavus gautus duomenis šalies mastu, Vokietijoje infekuotųjų COVID-19 turėtų būti apie 1,8 mln., o ne šiek tiek daugiau nei 160 tūkst. – toks yra oficialiai patvirtintų atvejų skaičius.

Mokslininkų teigimu, maždaug vienam iš penkių užsikrėtusiųjų nepasireiškia jokie simptomai, todėl labai svarbu laikytis fizinio atstumo ir higienos taisyklių.


„Kiekvienas sutiktas iš pažiūros sveikas žmogus gali būti viruso nešiotojas, – įspėjo vienas iš tyrimo autorių Martinas Exneris, vadovaujantis Bonos universiteto Higienos ir visuomenės sveikatos institutui. – Turime į tai atsižvelgti ir atitinkamai elgtis.“

Milijonams žmonių Italijoje ir kitose Europos šalyse sugrįžus į darbą, Europos Sąjungos (ES) Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė, kad tik penkiose ES valstybėse dar nematyti aiškių protrūkio mažėjimo ženklų.

Antrą vietą po Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pagal mirčių nuo COVID-19 skaičių užimančioje Italijoje (beveik 29 tūkst. aukų) daugiau nei 4 mln. statybininkų ir gamyklų darbininkų vėl pradėjo dirbti, šalies pareigūnams pranešus apie mažiausią mirčių skaičių nuo kovo 9 d., kai vyriausybė įvedė visuotinį karantiną.

Po devynias savaites trukusių griežtų apribojimų 60 mln. Italijos gyventojų pagaliau buvo leista pasivaikščioti parkuose ir gatvėse bei aplankyti giminaičius. Atsidarė restoranai, tačiau maisto galima užsisakyti tik išsinešti, barai vis dar nedirba, o viešose uždarose vietose privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes.

Italija pirmoji iš demokratinių Vakarų valstybių paskelbė griežtą karantiną šalies mastu. Regis, ilgai trunkanti saviizoliacija neigiamai atsiliepė gyventojų psichikai. Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Piepoli Institute“ atliktos apklausos rezultatais, 62 proc. respondentų mano, kad jiems prireiks psichologo pagalbos.