Kiekvienas pandemijos pradžioje Uhane užsikrėtęs asmuo infekciją tikiausiai perdavė beveik šešiems (5,7) kitiems žmonėms. Tokie duomenys pateikiami Los Alamoso nacionalinės laboratorijos atliktoje matematinėje analizėje.

Šis skaičius yra daugiau nei du kartus didesnis už vasario mėnesį nurodytą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir kitų visuomenės sveikatos institucijų.

Tyrėjų komandos rezultatai kol kas galioja tik protrūkiui Kinijoje. Jeigu šį modelį įmanoma taikyti ir kitoms pasaulio šalims, pandemija gali būti sunkiau suvaldoma, nei prognozavo kai kurios valdžios institucijos.

Vadovaujantis Los Alamoso mokslininkų skaičiavimais, maždaug 82 proc. pasaulio gyventojų turėtų įgyti imunitetą (gavę vakciną arba persirgę COVID-19), kad būtų sustabdytas koronaviruso plitimas.

Priešingu atveju, jeigu daugiau nei vienam iš penkių COVID-19 nešiotojų liga taip ir nebus diagnozuota, prireiks itin griežtų socialinio atsiribojimo priemonių, tvirtino studijos autoriai.

Įvairių pasaulio šalių vyriausybės suka galvą, bandydamos nuspręsti, kada ir kaip nutraukti ar sušvelninti ne vieną savaitę trunkantį karantiną. Beje, kai kuriuose Kinijos regionuose dėl naujų viruso protrūkių buvo atnaujinti apribojimai.

Iš viso pasaulyje naujasis koronavirusas patvirtintas daugiau nei 1,5 mln. žmonių, įskaitant keletą naujų atvejų Kinijoje, kurie išsiskiria COVID-19 nebūdingais simptomais.

„Galvoti, kad pandemija artėja prie pabaigos, yra pavojinga“, – trečiadienį surengtos trumposios spaudos konferencijos metu sakė PSO regioninis direktorius Europai Hansas Kluge.

PSO paskelbė, kad net pamažu švelninant viešojo gyvenimo apribojimus vis tiek reikės didinti gyventojų testavimo apimtis, geriau izoliuoti sergančiuosius ir atsekti asmenis, su kuriais jie kontaktavo.

Žurnale „Emerging Infectious Diseases“ išspausdinto Los Alamoso nacionalinės laboratorijos darbuotojų atlikto tyrimo metu buvo naudojami iš išmaniųjų telefonų gauti kelionių duomenys ir pranešimai apie koronaviruso atvejus už Kinijos Hubėjaus provincijos, pradinio epicentro, ribų plitimo spartai apskaičiuoti.

Kovo mėnesį Kinijoje ir Pietų Korėjoje užfiksuotas naujų ligos atvejų mažėjimas rodo, jog koronavirusą galima suvaldyti, teigiama moksliniame darbe.