J. Johnsonas teigė, kad pastarosiomis savaitėmis jautėsi plėšomas tarp „lojalumo šeimai ir nacionalinių interesų“ ir „atėjo laikas kitiems perimti mano vaidmenis parlamento nario ir ministro pareigose“.

„Man buvo garbė atstovauti Orpingtonui (pietryčių Anglijoje) devynerius metus ir eiti ministro pareigas prie trijų premjerų“, – socialiniame tinkle tviteryje rašė J. Johnsonas.


Premjeras B. Johnsonas trečiadienį Bendruomenių rūmuose patyrė dar dvi gėdingas nesėkmes. Bendruomenių rūmai balsavo už „Brexit“ atidėjimą iki 2020 metų sausio 31 dienos, jei nebus pasiekta išstojimo sutartis su Europos Sąjunga, ir taip pasipriešino premjerui, kuris vėliausiai spalio 31-ąją nori išvesti šalį iš Bendrijos, net ir be sutarties.

Be kita ko, Bendruomenių rūmai atmetė B. Johnsono iniciatyvą dėl naujų rinkimų.

Opozicinei Leiboristų partijai susilaikius, tik 298 parlamentarai balsavo už rinkimų surengimą – šis skaičius yra gerokai mažesnis nei būtinas 434 parlamentarų balsų „slenkstis“.

B. Johnsonas užsiminė, kad bandys vėl ir kad rinkimai yra vienintelis kelias į priekį, be to, apkaltino leiboristų lyderį Jeremy Corbyną bijant visuomenės sprendimo.

„Deja, išvada akivaizdi – jis nemano laimėsiantis“, – sakė B. Johnsonas.

Kad išprovokuotų rinkimus, premjerui reikia dviejų trečdalių paramos 650 vietų Bendruomenių Rūmuose. Tačiau opozicinės partijos, labai nepasitikinčios B. Johnsonu, sakė, kad neparems rinkimų, kol įstatymo projektas, neleidžiantis išstoti iš ES be sutarties, netaps įstatymu.

„Tegu įstatymo projektas būna priimtas ir gauna karališkąjį pritarimą, o tada galėsime rengti visuotinius rinkimus“, – sakė J. Corbynas.

Antrą iš eilės sąmyšio parlamente dieną Bendruomenių Rūmai 327 balsais prieš 299 priėmė įstatymo projektą, pagal kurį vyriausybė turėtų prašyti Europos Sąjungos atidėti „Brexit“ iki sausio 31 dienos, jei iki spalio pabaigos nebus pasiektas susitarimas su bloku.

Po balsavimo Bendruomenių Rūmuose įstatymo projektas buvo nusiųstas į aukštuosius Lordų Rūmus.

Įstatymų leidėjai viliasi, kad įstatymas bus priimtas itin sparčiai – iki šios savaitės pabaigos, nes B. Johnsonas planuoja kitą savaitę įšaldyti parlamento darbą iki spalio 14-osios.

J. Johnsonas 2016 metais prieš referendumą dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje aktyviai agitavo rinkėjus balsuoti prieš „Brexit“. Tuo metu jo vyresnis ir garsesnis brolis B. Johnsonas buvo vienas „Brexit“ šalininkų stovyklos vėliavnešių.

Visgi J. Johnsonas sutiko dirbti brolio vadovaujamoje vyriausybėje, kurioje užėmė universitetų, mokslo, tyrimų ir inovacijų ministro postą. Šiame poste jis yra dirbęs ir 2015–2018 metais.

„Man buvo garbė devynerius metus atstovauti Orpingtono apygardai ir ir dirbti ministru trijų ministrų pirmininkų vyriausybėse“, – parašė J. Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Pastarosiomis savaitėmis jaučiausi draskomas pareigos šeimai ir valstybės interesų – tai neišsprendžiama priešprieša, todėl laikas kitiems perimti mano, kaip parlamentaro ir ministro, pareigas“, – rašė jis.

S. Johnsonas praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje dirbo Europos Komisijoje ir buvo konservatorių parlamentaras. R. Johnson šįmet nesėkmingai kandidatavo į Europos Parlamentą su partija „Change UK“, pasisakančia prieš „Brexit“.

J. Johnsonas, kaip ir jo brolis Borisas, anksčiau dirbo žurnalistu.