Vokietijos pasiūlymus įvesti ES narėms privalomas migrantų priėmimo kvotas penktadienį atmetė rytinės bloko narės, o Slovakijos užsienio reikalų ministras sakė, kad „migrantai nenori čia pasilikti“.

Didėjant kritikai dėl Vengrijos elgesio su tūkstančiais žmonių, kertančių šalies teritoriją pakeliui į šiaurines Europos šalis, V.Orbanas sakė norintis, kad 3 mlrd. eurų būtų skirta Turkijai, Libanui ir Jordanijai – šalims, į kurias pirmiausiai traukia sirai, bėgantys nuo konflikto savo tėvynėje.

„Jeigu reikia daugiau pinigų, mes didinsime pagalbą, kol pabėgėlių srautai išseks, – V.Orbanas sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“. – Tie migrantai atvyksta ne iš karo zonų, o iš stovyklų (kaimyninėse šalyse), kur jie buvo saugūs.“

„Jie bėga ne nuo pavojų – jie nuo jų jau buvo pabėgę ir neturėtų baimintis dėl savo gyvybių“, – pridūrė premjeras.

Pasak V.Orbano, tie žmonės plūsta į Europą ne „dėl to, kad jie trokšta saugumo, bet dėl to, kad nori gyventi geriau negu stovykloje. Jie nori vokiško gyvenimo, galbūt švediško gyvenimo“.

„Tačiau faktas, kad nėra fundamentalios teisės į geresnį gyvenimą, tik teisė į saugumą ir žmogiškąjį orumą“, – pabrėžė jis.

V.Orbanas šiuo komentarus išsakė tuo metu, kai Vengrija statosi tvorą prie sienos su Serbija, siekdama sulaikyti migrantus. Šalyje taip pat buvo priimti nuo ateinančios savaitės įsigaliosiantys nauji griežti įstatymai, numatantys baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą sienos kirtimą.

„Nuo rugsėjo 15 dienos Vengrijoje keičiasi taisyklės. Jeigu neteisėtai kirsit sieną, jus nedelsiant suims pareigūnai“, – penktadienį perspėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1163)