Tai įvyko per A. Lukašenkos vizitą Minsko ypatingosios paskirties milicijos būryje prie Minsko miesto vykdomojo komiteto.

Propagandinė šalies naujienų agentūra skelbia, kad „sprendimą šitaip apdovanoti valstybės vadovą priėmė būrio vadų taryba“. Paprastai juodoji beretė įteikiama tik po tam tikros patikros – išbandymų. Išklausęs sveikinimo kalbos, A. Lukašenka pareiškė vargu ar sugebėsiąs įveikti numatytus išbandymus.

Minsko miesto vykdomojo komiteto OMON‘o vadas Dmitrijus Balaba tuomet jam paaiškino neva teisė nešioti apie ypatingus nuopelnus bylojančią beretę jam suteikiama laikantis įstatymų.

„Buvote su mumis koviniuose veiksmuose, todėl dabar esate visavertis OMON‘o karys“, – patikino D. Balaba.

A. Lukašenka jam padėkojo ir pabučiavo beretę.

„Tu savo „Pul Pervogo“ (valdžiai prijaučiantis „Telegram“ kanalas) būtinai parašyk, kad dabar aš jau omonininkas“, – pasakė A. Lukašenka vienam iš žurnalistų.

Aliaksandras Lukašenka

OMON pajėgos pastaraisiais mėnesiais itin liūdnai pagarsėjo, mat naudoja brutalią jėgą prieš taikius protestuotojus Baltarusijos gatvėse.

Sulaikyti protestuotojai kalba ne tik apie vykdomus kankinimus, jau pasirodė kelių vaikinų pasakojimai, kad jie buvo išprievartauti.

Pirmosiomis protestų dienomis milicijai brutaliai mėginant malšinti demonstracijas buvo sulaikyta didžiulis skaičius – beveik 7 tūkst. –žmonių. Šimtai protestuotojų sužeisti ir hospitalizuoti, taip pat buvo daug pranešimų apie sulaikytųjų mušimus, kankinimus ir prieš juos nukreiptą psichologinį smurtą.

Paleisti areštuotieji pasakojo buvę mušami, negaudavę maisto, vandens ir medicinos pagalbos, taip pat sakė, kad jiems buvo neleidžiama miegoti.

Aliaksandras Lukašenka

Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, nuo protestų pradžios šalyje sulaikyta apie 30 tūkst. žmonių.

A. Lukašenka trečiadienį tęsė savo parodomąją akciją OMON būstinėjė. Čia jis pareiškė nesitrauksiantis tol, kol paskutinis omoninkas nelieps jam išeiti.

Maža to, jis apkaltino į užsienį išvykusius opozicionierius prieš šalį nukreiptomis intrigomis.

„Maištas, žaibo karas ar spalvota revoliucija nepavyko. Todėl šiltuose užsienio kabinetuose sėdintys nevykę „kovotojai“ toliau galvoja vis naujas intrigas prieš mūsų valstybę, anot jų, baltarusių liaudies labui. Tik to labo nematyti. Šitie veikėjai specifiškai įsivaizduoja ir supranta politiką“, – trečiadienį lankydamasis Minsko būstinėje sakė A. Lukašenka.

„Vietoje konstruktyvios alternatyvos paieškų, garbingos ir atviros kovos už žmonių simpatijas opozicija ragina dalyvauti gatvių mūšiuose“, – sakė Vakarų nepripažįstamas prezidentas ir apkaltino oponentus bandant „kelti abejones valstybės institucijų legitimumu, prisidedant prie raginimų naikinti jiems nepritariančių žmonių turtą, susidoroti su jų vaikais, žmonomis ir artimaisiais“.

„Tuo pačiu jie vadina save patriotais, nors atvirai siekia sužlugdyti ekonomiką, likviduoti esamą konstitucinę padėtį ir sunaikinti šalį“, – pareiškė A. Lukašenka.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.