Branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja sausį uždarė savo sienas ir atsiribojo nuo išorinio pasaulio, taip bandydama išvengti viruso. Šalis tvirtina, kad jos teritorijoje nėra jokių užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų.

Pats Kim Jong Unas tai pakartojo per didžiulį karinį paradą spalio mėnesį.

Ekspertai mano, jog tai mažai tikėtina, ir atkreipia dėmesį, kad naujasis virusas iš pradžių pasirodė kaimyninėje Kinijoje, kuri yra pagrindinė Šiaurės Korėjos prekybos partnerė ir pagalbos teikėja.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrė Kang Kyung-wha vienam forumui Bahreine šeštadienį pasakė, jog „sunku patikėti“, kad Šiaurės Korėjoje nėra COVID-19 atvejų. Ministrė pridūrė, kad Pchenjanas neatsakė į Seulo pasiūlymus padėti dorotis su liga.

Dėl pandemijos „Šiaurės Korėja iš tikrųjų tapo dar didesnė Šiaurės Korėja – dar uždaresnė, su griežtai hierarchiniu sprendimų priėmimo procesu, kai vyksta labai mažai debatų apie jų priemones dėl COVID-19“, sakė Kang Kyung-wha.

„Visi požymiai rodo, kad režimas labai stengiasi kontroliuoti ligą, kurios jie sako neturintys“, – pridūrė Pietų Korėjos ministrė.

Kim Yo Jong, Šiaurės Korėjos lyderio sesuo ir svarbi patarėja, oficialiosios Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) trečiadienį išplatintame pareiškime pasmerkė Kang Kyung-wha, pavadino jos komentarus „akiplėšiškais“ ir apkaltino ją siekiu pabloginti ir taip įtemptus abiejų Korėjų santykius.

„Iš jos neapgalvotų pastabų, kurias ji pareiškė visai nepagalvojusi apie pasekmes, galima matyti, kad ji labai trokšta dar labiau pabloginti šaltus santykius tarp Korėjos šiaurės ir pietų, – sakė Kim Yo Jong. – Mes niekada nepamiršime jos žodžių, ir jai gali tekti brangiai už juos sumokėti.“

Pchenjano diskusijos su Vašingtonu ir Seulu įstrigo po Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo nesėkmingo 2019 metų Hanojaus susitikimo, kuris žlugo nesutarus, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Birželio mėnesį Šiaurės Korėja pasienio mieste Kesonge susprogdino ryšių su Pietų Korėja biuro pastatą – už kurį mokėjo Seulas – ir pareiškė, kad nebėra suinteresuota derybomis.

Pchenjanas dar nėra pakomentavęs Joe Bideno išrinkimo JAV prezidentu; Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida net nėra pranešusi JAV rinkimų rezultatų. J. Bidenas Kim Jong Uną anksčiau yra pavadinęs „galvažudžiu“.

Kim Yo Jong pareiškimas pasirodė Seule lankantis JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojui Stephenui Biegunui, kuris vadovavo D. Trumpo administracijos denuklearizacijos deryboms su Pchenjanu.