Šios kovos nugalėtojas nuspręs, kuria kryptimi vadovausis konstitucines problemas nagrinėjantis Aukščiausiasis teismas, kurio teisėjai yra skiriami prezidento ir patvirtinami Senato kadencijai iki gyvos galvos.

Kitaip tariant, prezidentas, kuris yra perrenkamas kas ketverius metus parenka teisėjus, kurie eis savo pareigas ilgus dešimtmečius šiam jau pasitraukus iš posto. Iki R. B. Ginsburg mirties teismo prezidiumą sudarė 4 liberalių pakraipų ir 5 konservatyvių pažiūrų teisėjai, tačiau po liberalų ikona laikytos teisėjos mirties ši persvara gali ilgam pakrypti konservatorių naudai. Tai gali turėti didelę reikšmę virtinėje konstitucinių sprendimų, liečiančių tokias problemas, kaip teisė į abortą, mažumų teisės, balsavimo teisės bei kiti pilietinių teisių klausimai.

Ši kova bus itin arši ne tik todėl, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau paskyrė du Aukščiausiojo teismo teisėjus – Neilą Goruchą ir Brettą Kavanough, tačiau ir todėl, kokiomis aplinkybėmis šį kartą bus skiriamas kitas kandidatas. Per paskutinius Baracko Obamos prezidentavimo metus mirus konservatyvių pažiūrų teisėjui Antoninui Scalia B. Obama į jo pareigas nominavo nuosaikių pažiūrų teisėją Merricką Garlandą, tačiau Kongresą kontroliavę respublikonai atsisakė net svarstyti jo kandidatūrą teigdami, kad iki rinkimų liko per mažai laiko, todėl atsilaisvinusi vieta turi būti užpildyta rinkimų laimėtojo. Nuo A. Scalia mirties iki kito prezidento inauguracijos buvo likę beveik metai laiko.

Šiuo metu Senate daugumą turintys respublikonai, panašu, net neketina patys laikytis to paties standarto. Senato daugumos lyderis Mitchas McConellas 2016 metais itin aršiai kovojo už B. Obamos kandidato blokavimą, tačiau jau pažadėjo, kad į R. B. Ginsburg vietą bus skiriamas kitas teisėjas. Dauguma respublikonų palaikė lyderio iškeltą iniciatyvą.

Ruth Bader Ginsburg

Jungtinių Valstijų laukia naujas politinio streso testas su naujais išbandymais – naujojo koronaviruso kontekste (pandemija šalyje jau pražudė per 200 tūkst. žmonių) vienu metu teks atlaikyti mūšį ir dėl Aukščiausiojo teismo teisėjo, ir prezidento rinkimus, skelbia CNN.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ir Senato respublikonai praleido visą savaitgalį, bandydami agresyviai suvienyti šalies įstatymų leidėjus ne tik prieš už 43 dienų vyksiančius rinkimus, bet ir dėl savo žmogaus Aukščiausiame teisme, naujienų portalo CNN nuomonių skiltyje rašo apžvalgininkas Stephenas Collinsonas.

Demokratai taip pat nesėdi rankų sudėję, siekdami padėti prezidento posto siekiančiam jų kandidatui Joe Bidenui ir neleisti dabartiniam prezidentui nukreipti dėmesį nuo to, kaip prastai jo administracija tvarkėsi su naujojo koronaviruso pandemija.

Visgi konfrontacija įgauna pagreitį, nes dalis amerikiečių jau dalyvauja išankstiniame balsavime. Iki kritiškai svarbių dabartinio prezidento ir jo varžovo, buvusio viceprezidento J. Bideno, debatų Ohajuje liko vos savaitė.

Penktadienį mirus Aukščiausiojo teismo teisėjai Ruth Bader Ginsburg, ir taip sudėtinga rinkimų kova, panašu, tapo dar sudėtingesnė: respublikonai ir demokratai aiškinasi, kurių kandidatui turėtų atitekti atsilaisvinęs Aukščiausiojo teismo teisėjo mandatas. Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellis siekia, kad vos per kelias dienas būtų pritarta D. Trumpo pasirinkam kandidatui – kitaip tariant, dar iki prezidento rinkimų.

Naujas Aukščiausiojo teismo teisėjas prieš pat prezidento rinkimus paskirtas vieną vienintelį kartą – tai buvo dar 1864 metais. Jeigu bus pritarta D. Trumpo kandidatui, tai bus pirmasis kartas, kai teisėją skiria apkaltos procese dalyvavęs prezidentas.

Šeštadienio rytą vyresnieji Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello patarėjai aktyviai aiškinosi, kaip konservatyviosios pajėgos galėtų sutelkti jėgas ir pasiruošti rimtai mūšiui, kokio nebūta nuo tada, kai Aukščiausiojo teismo teisėju buvo paskirtas Brettas Kavanaugh. Kiti peržiūrinėjo 2020 metų planus, svarstydami, ar vertėtų daugiamilijonines rinkimų kampanijas, planuotas rudeniui (kuriose didžiausias dėmesys skiriamas ekonomikos atsigavimui ir kitiems piniginiams reikalams) iškeisti į akcijas, skirtas staiga atsilaisvinusiai vietai Aukščiausiame teisme, politico.com rašo apžvalgininkė Gabby Orr.

Mitchas McConnellas

„Konservatoriai labai puikiai supranta, kad tai vieną kartą gyvenime pasitaikanti galimybė Aukščiausiame teisme pagaliau suformuoti daug dešimtmečių dirbsiančią tikrą konservatorių daugumą. Likus šešioms savaitėms iki rinkimų, jie tikrai tokios progos nepraleis“, – sako buvęs Senato teisės komiteto patarėjas Mike‘as Davisas.

Pirminei euforijai per savaitgalį išsikvėpus, dalis konservatorių ėmė atvirai reikšti nuogąstavimų dėl kandidato patikros proceso, prasidėsiančio prieš patvirtinimą. Niekas neabejoja, kad D. Trumpas padarys viską, kad patvirtinimo procesas būtų kuo skubesnis, tačiau lieka neaišku, ar tam pakaks Senato respublikonų paramos.

Kandidatą Trumpas žada paskelbti šios savaitės pabaigoje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad kandidatą pakeisti velionę Aukščiausiojo Teismo teisėją Ruth Bader Ginsburg paskelbs šios savaitės pabaigoje, ir sakė, kad Senatas turėtų surengti dėl to balsavimą dar iki rinkimų.

„Paskelbsiu jį penktadienį arba šeštadienį, o tada prasidės darbai, bet, tikiuosi, jų nebus pernelyg daug“, – sakė D. Trumpas kanalui „Fox News“.

Jis sakė norintis palaukti, kol pasibaigs velionei atminti skirtos ceremonijos.

D. Trumpas atmetė pasigirdusius raginimus, kad Senatas, kurį kontroliuoja jo Respublikonų partija, balsavimą dėl kandidato į Aukščiausiojo Teismo teisėjus turėtų surengti tik po lapkričio 3-osios prezidento rinkimų.

„Galutinis balsavimas turėtų įvykti prieš rinkimus. Tam turime pakankamai laiko“, – tvirtino JAV lyderis.

Senato balsavimo dėl D. Trumpo paskirto teisėjo prieš prezidento rinkimus tikimybė išprovokavo įnirtingą demokratų pasipriešinimą. Partija siekia neleisti D. Trumpui konservatyvaus teisėjo paskyrimu dešimtmečiams įtvirtinti Aukščiausiajame Teisme konservatyvią daugumą.