„Visi, kurie yra visiškai paskiepyti, gali dalyvauti dideliuose ir mažuose užsiėmimuose patalpose ir lauke, nedėvėdami kaukės ir nesilaikydami fizinio atstumo“, – sakė CDC direktorė Rochelle Walensky.

„Jei esate visiškai paskiepytas, galite pradėti daryti dalykus, kuriuos liovėtės darę dėl pandemijos“, – pridūrė ji.

Sakydamas emocingą kalbą iš Baltųjų rūmų prezidentas Joe Bidenas paskelbė svarbią pergalę kovoje su virusu, nusinešusiu daugiau kaip 580 tūkst. amerikiečių gyvybių.

„Galvoju, kad tai svarbus etapas, puiki diena“, – sakė jis.

Vienus pranešimas labai nudžiugino, bet kiti pasijuto priblokšti ir sakė, kad dėl atsargumo toliau dėvės kaukes.

Joe Bidenas

„Vis tiek dėvėsiu kaukę uždarose patalpose, – sostinėje Vašingtone sakė 57 metų turistas Mubarakas Dahiras iš Floridos. – Mano nuomone, dar per anksti [nebedėvėti kaukių] ir šiek tiek pavojinga manyti, kad jau taip toli nuėjome.“

Tačiau 67 metų Desmondas, buvęs Lafayette'o aikštėje, sakė: „Tai puikios naujienos... Per 14 mėnesių nuėjome ilgą kelią!“

Kaupiami duomenys rodo, kad patvirtintos vakcinos yra labai veiksmingos ir užkerta kelią ne tik simptominei COVID-19, bet ir besimptomei ligai bei tolesniam viruso perdavimui.

Kone 60 proc. suaugusių JAV gyventojų dabar yra paskiepyti bent viena vakcinų doze, o naujų užsikrėtimo atvejų skaičius sparčiai mažėja ir dabar septynių dienų vidurkis yra 38 tūkst. – 11 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Be to, ketvirtadienį prasidėjo 12–15 metų vaikų skiepijimas, leidus šiai amžiaus grupei naudoti „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo COVID-19.

Kaip rašoma CDC interneto svetainėje, kaukių dar gali reikėti lėktuvuose, autobusuose, traukiniuose ir kitame viešajame transporte keliaujant į JAV, iš jų ar šalies viduje, taip pat JAV transporto mazguose, tokiuose kaip oro uostai ir stotys.

Į JAV atvykstantys visiškai paskiepyti keliautojai iš užsienio vis tiek turės ne anksčiau kaip trys dienos prieš skrydį pasidaryti COVID-19 testą arba parodyti dokumentus, įrodančius, kad per pastaruosius tris mėnesius jie pasveiko nuo šios ligos.

R. Walensky sakė, kad silpną imunitetą turintys žmonės turėtų pasitarti su savo gydytoju, prieš nuspręsdami atsisakyti kaukės. Ji taip pat pridūrė, kad situacijai pablogėjus rekomendacijos gali būti pakeistos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)