Baiminamasi, jog po antradienį antrajam didžiausiam Naujosios Zelandijos miestui smogusio žemės drebėjimo dar dešimtys žmonių tebėra įstrigę sugriuvusiuose pastatuose.

Gelbėtojai iki šiol ištraukė apie 120 gyvų žmonių, bet kai kuriems teko amputuoti prispaustas ir sutraiškytas galūnes. Taip pat iki šiol nėra žinios apie maždaug 300 žmonių, sakė Kraistčerčo meras Bobas Parkeris.

Šalies premjeras Johnas Key sakė, kad žuvusiųjų skaičius veikiausiai didės.

"Gauname tekstus (SMS žinutes) ir girdime gyvų likusių žmonių beldimą. Šiuo metu skiriame tam pagrindinį dėmesį", - policijos pamainos vadas Russellas Gibsonas sakė Naujosios Zelandijos radijui.

Antradienį užfiksuoti 6,3 balo požeminiai smūgiai buvo jau antrasis žemės drebėjimas, supurtęs šį turistų mėgstamą istorinį miestą per pastaruosius penkis mėnesius. Pagal aukų skaičių jis tapo didžiausia stichine nelaime Naujojoje Zelandijoje per pastaruosius 80 metų, o padaryta žala vertinama 12 mlrd. JAV dolerių (30,6 mlrd. litų).

Trečiadienį po vidurdienio iš vienos finansų bendrovės pastato griuvėsių buvo ištraukta Ann Bodkin, parą išbuvusi įstrigusi po biuro stalu. Skambant sveikinimo šūksniams, į antklodę susupta moteris buvo įkelta į greitosios pagalbos automobilį, tačiau ji tik lengvai nukentėjo.

"Tiesiog stulbinama, kad ją ištraukė. Esu labai laimingas žmogus", - jos vyras sakė dienraščiui "New Zealand Herald".

Tačiau beveik neliko vilčių rasti gyvųjų kitame sugriuvusiame pastate, kuriame buvo įsikūrusi viena televizija ir anglų kalbos mokykla.

Ankstesni pranešimai, jog ten rasta 15 žmonių grupė, buvo paneigti. Tarp dingusių po smilkstančiais griuvėsiais buvo dešimt moksleivių iš Japonijos, kurie mokėsi šioje mokykloje.

Ši stichinė nelaimė yra didžiausia 1931 metais Šiaurinę salą supurčiusio žemės drebėjimo, per kurį Neipyro mieste žuvo 256 žmonės.