Etiopijos vandens, drėkinimo ir energetikos ministras Seleshi Bekele patvirtino, kad naujausiose palydovinėse nuotraukose matyti kylantis vandens lygis, informuoja BBC. Šią hidroelektrinę Etiopija laiko būtina sąlyga šalies ekonominiam augimui užtikrinti. Vis dėlto žemiau hidroelektrinės esančios šalys Egiptas ir Sudanas nuogąstauja, kad didžiulė užtvanka gerokai sumažins jų prieigą prie vandens.

Po ne vienerius metus trukusių įtemptų derybų valstybėms taip ir nepavyko susitarti, kaip ir kada pripildyti rezervuarą ir kiek vandens išleisti. Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shoukry anksčiau įspėjo, kad pripildžius rezervuarą ir pradėjus eksploatuoti užtvanką be susitarimo, „apsaugančio žemiau esančias bendruomenes, išaugtų įtampa ir galėtų kilti krizių bei konfliktų, kurie dar labiau destabilizuotų ir taip neramų regioną“.

Konfliktas tarp Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sąjungininkių Egipto ir Etiopijos sukeltų pavojų milijonų civilių gyvybėms.

Didžioji Etiopijos Renesanso užtvanka

Ką sakė ministras?


Trečiadienį S. Bekele Etiopijos valstybiniam transliuotojui EBC sakė, kad rezervuaras pradėjo „natūraliai“ pildytis vandens, ir pridūrė: „Užtvankos statybos ir rezervuaro pildymasis vyksta vienu metu.“

Birželio 27 d.–liepos 12 d. padarytose palydovinėse nuotraukose užfiksuotas pastovus vandens lygio augimas. Užtvankos rezervuaras natūraliai prisipildys Etiopijos liūčių sezono metu, kuris prasidėjo birželio mėnesį ir tęsis iki rugsėjo mėnesio.

Naujausios palydovinės nuotraukos Etiopijoje sukėlė jaudulio bangą dėl sėkmingo 4 mlrd. JAV dolerių vertės projekto, tačiau Egiptas sunerimo. Visu pajėgumu pradėjusi dirbti užtvanka taps didžiausia hidroelektrine Afrikoje ir gamins elektros energiją 65 mln. Etiopijos gyventojų, kurie šiuo metu neturi pastovaus elektros energijos šaltinio. Kita vertus, Egiptas beveik visą reikalingą vandenį gauna iš Nilo ir baiminasi, kad užtvanka sumažins jo kiekį. Jei įprastomis sąlygomis vandens ir užtektų, ištikus sausringam periodui Nilas gali smarkiai nusekti, o užtvanka neleistų vandeniui tekėti į šiaurę, dėl ko pavojus galėtų kilti 98 milijonus gyventojų turinčiam Egiptui.

Pirmaisiais eksploatavimo metais Didžiosios renesanso užtvankos rezervuare bus sukaupta 4,9 mlrd. kubinių metrų vandens. Toks kiekis pasieks žemiausią užtvankos sienos tašką, ir etiopai galės išbandyti pirmąjį turbinų rinkinį. Sausojo sezono metu rezervuaras truputį nuseks, bus galima užbaigti užtvankos sieną ir antraisiais eksploatavimo metais bus sukaupta 13,5 mlrd. kubinių metrų vandens. Iki to laiko vandens lygis greičiausiai jau bus pasiekęs antrąjį turbinų rinkinį, taigi, vandens srautą bus galima geriau reguliuoti. Vidutinis metinis Žydrojo Nilo debitas yra 49 mlrd. kubinių metrų.