Praėjus beveik 14 metų po rugsėjo 11-osios atakų penktadienį yra oficialiai atidaroma naujojo Pasaulio prekybos centro dangoraižio, įkūnijančio Niujorko atgimimą, apžvalgos aikštelė.

„One World Trade Center“, dar vadinamas Laisvės bokštu, yra aukščiausias biurų statinys Vakarų pusrutulyje. Pirmieji nuomininkai jame įsikūrė praeitais metais.

„Mes grįžome – 100 procentų“, – Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijas) praėjusią savaitę sakė televizijai CBS per specialią laidą, transliuotą iš dangoraižio „One World Trade Center“ apžvalgos aikštelės.

„Tai didi akimirka; ji išties sako, kad mes išėjome iš šio sunkaus laikotarpio kartą ir visiems laikams, o tie, kas siekė mus atakuoti, vėl pralaimėjo“, – pabrėžė jis.

Kompleksas, iškilęs vietoje dangoraižių, sugriautų per 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas, kartu su ant jo stogo esančią antena yra 1 776 pėdų (541,3 metro) aukščio. Pastato aukštis pėdomis atitinka JAV Nepriklausomybės deklaracijos pasirašymo metus.

Pastato valdytojai tikisi, kad kasmet 3–4 mln. lankytojų pakils į aikštelę, iš kur galės apžvelgti Niujorką iš 380 metrų aukščio 360 laipsnių kampu. Iš aikštelės gerai matosi įsimintinos Niujorko vietos – Laisvės statula, Centrinis parkas, Bruklino tiltas, taip pat vakaruose esantis Naujasis Džersis.

Giedrą dieną matomumas iš aikštelės siekia 80 km, sakė tą regyklą prižiūrinčios bendrovės „Legends“ valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius Davidas Checkettsas (Deividas Čeketsas).

Daugelis šios panoramos nebesitikėjo pamatyti, o D.Checkettsas sakė, kad ji yra niujorkiečių ištvermingumo simbolis.

Vienas iš greičiausių pasaulyje liftų per 47 sekundes užkelia lankytojus į 102-ąjį aukštą, o pati ta kelionė yra įspūdingas nuotykis.

Lifto grindyse, sienose ir lubose sumontuoti LED ekranai lankytojams parodo, kaip miesto siluetas keitėsi nuo XVII amžiaus iki mūsų dienų.

Pakilę į regyklą lankytojai sutinkami dviejų minučių trukmės trimatę vaizdo instaliacija, kurioje sulėtinto filmavimo vaizdai derinami su abstrakčiais pavidalais ir raštais, perteikiančiais Niujorko gyvenimo ritmą.

101-ame aukšte veikia restoranas ir kavinė, taip pat įrengtos vietos, kur galima nusifotografuoti miesto panoramos fone.


Lankytojai, kuriems nuo didelio aukščio nesvaigsta galva, gali žengti ant „dangaus portalo“ – 4 metrų skersmens disko, kuriame rodomas didelės raiškos apačioje esančių gatvių vaizdas.

Lankytojai tikrinami naudojant griežtas saugumo priemones, panašias į taikomas oro uostuose ir kituose Niujorko viešuosiuose pastatuose.

„Tai tvirčiausias ir saugiausias pastatas – galbūt visame pasaulyje“, – pažymėjo D.Checkettsas.

Ši regykla varžysis su dviem kitomis populiariomis vietomis, iš kurių atsiveria miesto panorama: dangoraižiu „Empire State Building“, kurį galima lankyti iki 2 val. nakties ir kuriame praeitais metais pabuvojo daugiau negu 3 mln. žmonių, taip pat su Rockefellerio (Rokfelerio) centru, kuris veikia iki vidurnakčio, o pernai pritraukė 2,5 mln. turistų.

Įprastas bilietas suaugusiesiems kainuoja 32 dolerius (29,4 euro), senjorams – 30 dolerių (27,5 euro), o vaikams – 26 dolerius (23,9 euro). Regykla iki rugsėjo 7-osios veiks visomis savaitės dienomis nuo 9 val. iki vidurnakčio vietos laiku, o iki gegužės 5-osios – 9–20 valandomis.

Aikštelę galės nemokamai lankyti rugsėjo 11-osios atakų aukų artimieji ir gelbėtojai, pirmieji atvykę į tragedijos vietą.

Iš viso 2 753 žmonės žuvo Pasaulio prekybos centro komplekse, kai tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ užgrobti keleiviniai lėktuvai rėžėsi į bokštus dvynius 2001 metų rugsėjo 11 dieną.