„Sky News“ vieno laisvai samdomo žurnalisto paprašė internete sukurti du fiktyvius asmenis.

Aukšto rango džihadistai iš Sirijos jiems atsiuntė terorizmo vadovėlius, kuriuose buvo patariama, kaip rinkti lėšas ir gaminti ginklus, rašo skynews.com. Televizija sužinojo, kad IS Didžiojoje Britanijoje jau turi ne vieną potencialų sprogdintoją. Kai kurie iš jų buvo apmokyti Sirijoje ir yra pasirengę smogti.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ir pokalbių svetainėse sukūrusi du džihadui pasiryžusius personažus – vieną vyrą ir vieną moterį, „Sky News“ gavo progą iš vidaus pažvelgti į ekstremistų naudojamą taktiką.

Pritraukė stambių žaidėjų dėmesį

Susirašinėjimai niekada nesiliauja. Kartais tarp milijonų gaunamų žinučių aptinki tai, kas pribloškia. Vienas džihadistas sakė, kad per iškilmingą minėjimą, skirtą Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinėms, bus taikomasi į Didžiosios Britanijos karalienę ir karališkąją šeimą. „Sky News“ personažų žinutės internete, parašytos per keturis mėnesius, sudomino du stambius žaidėjus iš vadinamo IS kibernetinio kalifato. 

Vienas iš jų buvo džihadistu virtęs 21 metų programišius Junaidas Hussainas, Sirijoje vadovaujantis IS informacijos ir naujokų verbavimo sparnui. JAV slaptosios tarnybos jį yra įtraukusios tarp penkių asmenų, kurie yra paskelbti bepiločių orlaivių atakų taikiniais. Jo žmona Sally Jones, buvusi pankė iš Kento grafystės Čatamo miesto, taip pat gyvena Sirijos Rakos mieste ir dirba su IS remiančiomis džihadistėmis.

Nuo pat pradžių paaiškėjo, kad grupuotė nori, kad jos naujokai rengtų atakas Didžiojoje Britanijoje, o ne vyktų į vadinamą jos kalifatą. Tai visiškai nauja IS taktika, nes anksčiau ši grupuotė kviesdavo savanorius jungtis prie jos Sirijoje. Atsiuntusi išsamias instrukcijas, grupuotė fiktyvius „Sky News“ asmenis ragino formuoti kuopeles ir ilgainiui įkurti Didžiosios Britanijos islamo valstybę. Tokia strategija rodo svarbų pokytį.

Reikalavo sprogmenų medžiagų kvitų

Užkoduotų susirašinėjimų svetainėse antrasis pokalbis vyko su tariama 18 metų mergina. S. Jones iš karto paklausė merginos, ką ji norinti daryti Didžiojoje Britanijoje: nupjauti galvą ar susprogdinti bombą.  Patikinusi, kad padės pasigaminti sprogmenis, džihadisto žmona paaiškino, ką merginai reikės įsigyti. Ji taip pat nurodė, kad mergina turės parodyti medžiagų pirkimo kvitus su data.

Veikiausiai ji norėjo patikrinti, ar mergina yra realus asmuo. Pajutusi merginos dvejones, S. Jones atskleidė, kad Škotijoje jau yra viena potenciali sprogdintoja. Dar dviem žmonėms surengti atakų kol kas nepavyko.  Būtent S. Jones atsiuntė sąmokslo surengti išpuolį per Antrojo pasaulinio karo pabaigos minėjimą detales.
  
Gavusi informacijos apie vieną ar net tris laisvėje gyvenančius potencialius sprogdintojus, „Sky News“ kreipėsi į policijos kovos su terorizmu padalinį. Vėliau šią informaciją paviešino vienas sekmadienio laikraštis. Policija paneigė, kad yra su tuo susijusi, tačiau paragino „Sky News“ tęsti savo tyrimą.

Išbandė džihadistų maršrutą

Norėdamas gauti daugiau informacijos apie potencialias atakas Didžiojoje Britanijoje, žurnalistas nusprendė išbandyti žinomą džihadistų maršrutą per Stambulą į Turkijos arabų miestą Urfą, kuris įsikūręs netoli sienos su Sirija. „Sky News“ kontaktai iš IS patvirtino naują grupuotės politiką, kad džihadistai iš Britanijos ir kitų Europos valstybių turi likti savo šalyse. Tačiau žurnalistui buvo pasakyta, kad reikia susitikti slaptoje vietoje, kur bus suteikta tam tikra informacija. Einant į susitikimą, žurnalistą lydėjo užsimaskavusi turkų policija.

Kontaktai nurodė žurnalistui pėsčiomis eiti į senovinį miesto turgų ir atsikratyti uodegos.

Išsisukęs nuo pareigūnų, žurnalistas buvo supažindintas su žmogumi, kuris daugiau kaip pusantrų metų priklauso IS vidinio saugumo struktūroms. Pastarosios apibūdinamos kaip Gestapo atitikmuo – radikalios, ištroškusios kraujo ir pavojingos. Jų bijoma ir jos žudo kada tik panorėjusios.

Šio IS atstovo užduotis buvo prižiūrėti svarbius užsienio džihadistus, kol už Sirijos ir Irako ribų jie yra ruošiami ypatingoms misijoms. Jis tvirtino, kad keturi ar penki iš jų yra britai. Dar svarbiau, jis pažymėjo, kad jie praėjo apmokymus ir grįžo į Didžiąją Britaniją vykdyti atakų.

Paklaustas, ar šiais apmokymais žmonės ruošiami įvairioms teroristinėms atakoms, jis užtikrintai atsakė, kad yra būtent taip. „Taip, taip, taip, viskam – jie mokomi naudotis Kalašnikovo automatais, pistoletu, sprogmenimis, granatomis ir kitais dalykais, - teigė jis. – Po apmokymų būna pamokos, kurios trunka maždaug valandą, ir tuomet jie išvyksta. Mes daug ko nematome, mes esame čia tam, kad juos saugotume. Pamatyti, ką jie iš tikrųjų daro ar apie ką kalba, yra neįmanoma, tai uždrausta.“

Ir taip daug darbo turinčios Didžiosios Britanijos saugumo tarnybos negali ignoruoti galimybės, kad Didžiojoje Britanijoje išpuolius rezga septyni potencialūs sprogdintojai. Ar jie realūs, ar ne, sužinoti neįmanoma, tačiau S. Jones įsitikinusi, kad prie jų prisijungė ir aštuntas asmuo – fiktyvi „Sky News“ mergina. Su ja buvo bendraujama iki pat šios savaitės. Paskutinė džihadistės žinutė? Aiškus ir šaltakraujiškas paliepimas „Padaryk tai“.