Tokį pareiškimą NATO išplatino savo valstybių narių tarybos vardu netrukus po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad Vašingtonas traukiasi iš 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF).

Rusija taip ir nesunaikino iki JAV nustatyto termino savo vidutinio nuotolio raketų sistemos, kuri, kaip teigia Maskva, nepažeidžia INF nuostatų.

„Jungtinės Valstijos ėmėsi šių veiksmų reaguodamos į didelę grėsmę euroatlantiniam saugumui, kurią kelia Rusijos nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų raketų sistemos 9M729 slapti bandymai, gamyba ir naudojimas. Sąjungininkai visiškai palaiko šį veiksmą“, – sakoma Aljanso pranešime.

Vis dėlto NATO pabrėžė, kad Amerika galutinai pasitrauks iš sutarties tik po šešių mėnesių, tad Maskva vis dar turi paskutinę galimybę sunaikinti ginčo objektu tapusią raketų sistemą.

„Ir toliau siekiame konstruktyvių santykių su Rusija, kai Rusijos veiksmai tai leidžia, – nurodė Aljansas. – Raginame Rusiją per likusius šešis mėnesius visiškai ir įtikimai sugrįžti prie sutarties laikymosi, kad būtų galima išsaugoti INF.“