Saugos ir informacinių technologijų (IT) sistemų įrengimas 1,2 mlrd. dolerių vertės būstinėje Belgijos sostinėje atsilieka nuo grafiko, todėl naujame pastate Aljansas baigs įsikurti rugsėjį, šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP.

Informuotas šaltinis nurodė, kad NATO planuoja naujo pastato atidarymą po vasaros atostogų, greičiausiai rugsėjo pabaigoje.

NATO atstovė spaudai Oana Lungescu AFP sakė: „Dėl susitikimo vietos, mes siekiame jį surengti naujoje būstinėje“.

„Įsikūrimas naujoje NATO būstinėje prasidėjo ir jį planuojama pabaigti vėliau šiais metais“, – teigė ji.

„Naujos IT ir saugos sistemos pastate yra labai sudėtingos, mes truputį atsiliekame nuo grafiko, siekdami, kad jos veiktų visų pajėgumu“, – kalbėjo Aljanso atstovė.

Ji nenurodė, kada kraustymasis į naujas patalpas, esančias kitoje gatvės pusėje nuo jau kelis dešimtmečius veikiančios NATO būstinės, bus baigtas.

Tiekėjas, atsakingas už tinklo infrastruktūrą, nepristatė reikalingos įrangos Aljansui, o tai pakenkė atliekamiems saugumo testams, sakė šaltinis.

Naujoje NATO būstinėje galės įsikurti 4 tūkst. darbuotojų ir diplomatai iš 28 šalių narių. Anksčiau šį pastatą planuota visiškai įrengti pirmąjį 2017 metų ketvirtį.

Baltieji Rūmai praėjusią savaitę patvirtino, kad prezidentas D.Trumpas dalyvaus gegužę vyksiančiame viršūnių susitikime, malšindamas įtampą Europoje dėl savo požiūrio į Aljansą.

D. Trumpas išsakė „stiprų palaikymą NATO“ pokalbio telefonu metu su Aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, tačiau paragino Europos šalis gynybai skirti daugiau lėšų.

Nerimą Europai kėlė prezidento pareiškimai apie atgyvenusią NATO ir teiginiai, kad sprendimus dėl sąjungininkų gynybos jis priimtų tik įvertinęs, ar jie vykdo savo įsipareigojimas.