„Sprendimas apriboti [NATO] sąjungininkių diplomatinį dalyvavimą Minske nepagrįstas, ir mes dėl šio žingsnio apgailestaujame“, – žurnalistams sakė J. Stoltenbergas.

„Raginame Minską iš naujo apsvarstyti šį sprendimą“, – pridūrė jis.

Anksčiau Europos Sąjungos ambasada pareiškė, kad Baltarusijos reikalavimas, kad Lietuva ir Lenkija reikšmingai sumažintų savo diplomatinį personalą Minske, „kontrproduktyviu“ ir „verčiančiu apgailestauti“.

Praeitą savaitę Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolis Hlazas sakė žurnalistams, kad „Baltarusijos ambasadoriai atšaukiami konsultacijų iš Lietuvos ir Lenkijos“, o šių šalių ambasadoriams buvo pasiūlyta „pasekti šiuo pavyzdžiu“.

Be to, Varšuvai ir Vilniui buvo pasiūlyta „iki 2020 metų spalio 9 dienos pasiekti savo diplomatinių atstovybių sudėties Baltarusijoje paritetą su Baltarusijos užsienio atstovybėmis atitinkamose šalyse“. Tokiu atveju Lietuvos ambasados Minske darbuotojų skaičius turėtų būti sumažintas nuo 25 iki 14, o Lenkijos – nuo 50 iki 18 diplomatų.

Vėliau A. Hlazas pridūrė, kad Baltarusijos URM raginimai Lietuvai ir Lenkijai sumažinti savo ambasadų diplomatinių darbuotojų skaičių yra privalomi vykdyti.

Lietuva ir Lenkija šią savaitę atšaukė savo ambasadorius iš Minsko, pasak diplomatinių šaltinių – dėl Minsko spaudimo ir grėsmės, kad ambasadoriai bus paskelbti nepageidaujamais asmenimis.

Demonstruodamos solidarumą Vilniui ir Varšuvai savo ambasadorius iš Baltarusijos taip pat atšaukė Latvija, Vokietija ir Estija.