„Pastarieji įvykiai Ukrainoje parodė, kad saugumas ir stabilumas nėra savaime suprantami – turime stoti už savo vertybes. Matėme, kaip Rusija plėšo tarptautinių taisyklių elementorių, mėgina perbraižyti Europos žemėlapį ir vos per kelias savaites sukuria rimčiausią saugumo krizę nuo Šaltojo karo pabaigos. Toks elgesys prieštarauja tarptautinėms normoms ir paprasčiausiai neįsivaizduojamas XXI-ajame amžiuje. NATO sąjungininkai remia Ukrainą. NATO priedermė – rūpintis saugumu ir stabilumu euroatlantinėje erdvėje, o tai, ką matome Kryme, yra grėsmė saugumui ir stabilumui euroatlantinėje erdvėje“, – teigia NATO generalinis sekretorius A. F. Rasmussenas.

Ekspertai peržiūri NATO gynybos padėtį

Praėjus kelioms savaitėms nuo Ukrainos krizės pradžios, kurią antradienį vainikavo Rusijos sprendimas aneksuoti Krymą, prezidentas Vladimiras Putinas ignoruoja JAV ir jų sąjungininkių Europoje įspėjimus. Dabar pagrindinis Baracko Obamos administracijos iššūkis - ar priemonės, kurių ruošiamasi imtis, gali sulaikyti Rusiją nuo didesnės Ukrainos teritorijos okupacijos, informuoja "The Washington Post".

B. Obamos administracija apie savo planus dėl baudžiamųjų priemonių paskelbė antradienį ir pažadėjo naujas sankcijas, tačiau nepasakė, kas yra ruošiama, ir kada tai įsigalios. Europos Sąjungos (ES) lyderiai ketvirtadienį svarstys savo atsaką į Rusijos veiksmus.

Tačiau Rusijos drąsūs veiksmai jau lėmė gynybos padėties, kurioje nuo Sovietų Sąjungos žlugimo dominuoja Vakarų Aljansas, persvarstymą.

"Nekyla abejonių, kad Europa turi daugiau investuoti į gynybą ir saugumą", - interviu sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ir pridūrė, kad neabejojama, jog "dauguma europiečių norėtų JAV įsipareigojimų Europos saugumui patvirtinimo".

Pasak specialistų, Vakarų nenugalimumo ir gebėjimo apginti savo draugus įvaizdžiui jau yra pakenkta.

Buvęs B. Obamos administracijos nacionalinio saugumo pareigūnas dabartinę situaciją apibūdina kaip "siaubingas aplinkybes apsiskaičiavimui".

Pavyzdžiui, buvusio pareigūno teigimu, administracijos dvejonės galėtų turėti didelį atgarsį Rytų Azijoje, kur Kinija bei kelios JAV sąjungininkės yra susijusios su ginču dėl teritorijų Pietų Kinijos jūroje. "Ką mes darytume, jeigu Kinija dislokuotų pajėgas?", - paklausė pareigūnas.

Vyraujant nežinomybei dėl Rusijos tikslų Rytų ir Pietų Ukrainoje, administracija bei jos sąjungininkės sutiktų patirti "trumpalaikius skausmingus padarinius" dėl galimų tarptautinių ekonominių poslinkių, jau turint omenyje tikimybę, jog Krymas atiteko Maskvai, jeigu tik tai turėtų prasmės, dėstė pareigūnas.

Sankcijos tokioms rusų bendrovėms, kaip dujų milžinė "Gazprom" ir didžiausia valstybinė naftos kompanija "Rosneft", atitinkamai turėtų tiesioginių padarinių Rusijos ekonomikai ir paveiktų ateities investicijas. Tačiau dėl glaudaus pasaulinės prekybos dujomis tinklo B. Obamos administracija gali stabtelėti prieš svarstant tokias galimybes.