Antradienį prasidėjo ilgai lauktas Ukrainos kariuomenės ir prorusiškų separatistų pajėgų atsitraukimas iš svarbaus fronto ruožo konflikto krečiamoje šalies rytinėje dalyje.

Pajėgų atsitraukimas buvo viena iš sąlygų, kad įvyktų pirmosios tiesioginės Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio derybos.

„Sveikiname visas pastangas mažinti įtampą“, – sakė Ukrainos Odesos uostamiestyje viešintis J. Stoltenbergas.

„Tačiau žinome, kad liko nueiti ilgą kelią, nes tebėra paliaubų pažeidimų“, – teigė jis.

„NATO labai aiškiai skelbia, kad Rusija turi ypatingą atsakomybę... išvesti visus savo karius, visus savo karininkus“ iš Rytų Ukrainos, pridūrė J. Stoltenbergas.

Gegužės mėnesį prezidentu tapęs buvęs komikas V. Zelenskis bando atgaivinti taikos procesą ir užbaigti jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiantį separatistinį konfliktą rytinėje Ukrainoje, nusinešusį maždaug 13 tūkst. gyvybių.

Tačiau šios pastangos stringa, Kijevo ir Maskvos palaikomų separatistų pajėgoms neatitraukiant savo karių nuo fronto ruožo dėl ten vykstančių susišaudymų.

„Rusija neturi įtakos“

Kariuomenės atitraukimą numatantis V. Zelenskio taikos planas sulaukė daug kritikos Kijeve. Ypač jam priešinasi karo veteranai ir nacionalistai.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Odesos uoste J. Stoltenbergas aplankė keturis NATO karinio jūrų laivyno laivus ir pareiškė, kad jie demonstruoja „stiprią NATO paramą Ukrainai“.

Su Aljanso vadovu susitikęs Ukrainos vicepremjeras Dmytro Kuleba pabrėžė, kad Ukraina turi „ambicingą tikslą įgyvendinti narystei NATO [reikalingus] principus ir kriterijus per penkerius metus“.

Rusija griežtai prieštarauja Ukrainos vakarietiškam kursui.

„NATO durys tebėra atviros“, – sakė J. Stoltenbergas, su D. Kuleba kalbėjęsis stebint ukrainiečių studentams.

„Kartais gali susidaryti įspūdis, kad Rusija sprendžia, ar Ukraina turėtų būti NATO nare“, – kalbėjo Aljanso generalinis sekretorius.

Iš tiesų „Rusija neturi [tam] įtakos“, teigė jis.

„Jie neturi jokios teisėtos ir realios platformos, kad turėtų kokios nors įtakos dėl tokio sprendimo“, – pridūrė J. Stoltenbergas.