„Mes raginame Rusiją išnaudoti likusius šešis mėnesius prieš įsigaliojant jos pasitraukimui šio sprendimo persvarstymui ir grįžimui prie visiško „Atviro dangaus“ sutarties laikymosi“, – sakoma jame.

Tame pačiame pareiškime Aljansas atkreipė dėmesį, kad Rusija „daug metų atsisakė pilnai vykdyti savo įsipareigojimus“ pagal minimą paktą ir kaip pavyzdį pateikė apribojimus skrydžiams virš Kaliningrado srities ir palei Rusijos sieną su Sakartvelu.

NATO pažymėjo, kad ne kartą ragino Rusiją pilnai vykdyti savo įsipareigojimus, tačiau Maskva „nesugebėjo konstruktyviai bendradarbiauti ir nesiėmė priemonių grįžti prie visiško [sutarties] laikymosi“.

NATO priminė, kad JAV, palikusios „Atviro dangaus“ sutartį 2020 metų lapkritį, nurodė tokį Rusijos elgesį kaip svarbią tokio savo sprendimo priežastį. Taip pat Aljansas išreiškė solidarumą dėl tokio JAV susirūpinimo.

Be to, Aljansas teigė, kad ir toliau yra įsipareigojęs įprastos ginkluotės kontrolei, karinės rizikos mažinimui ir „konstruktyvių santykių su Rusija palaikymui, kai tai leidžia Rusijos veiksmai“.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Maskva pranešė „Atviro dangaus“ sutarties depozitarijams – Vengrijai ir Kanadai – apie savo traukimąsi iš šio pakto. Kaip pažymėta penktadienį paskelbtame URM pranešime, oficialus Rusijos sprendimas denonsuoti sutartį įsigaliojo birželio 18 dieną.

Nuo šios dienos pradedamas skaičiuoti šešių mėnesių laikotarpis, po kurio šalis laikoma oficialiai palikusia sutartį.

„Atviro dangaus“ sutartis buvo pasirašyta 1992 metais, netrukus po Sovietų Sąjungos iširimo, ir įsigaliojo 2002-aisiais.

Šis susitarimas leidžiančia daugiau nei 30 valstybių stebėjimo tikslais vykdyti neginkluotų orlaivių skrydžius virš viena kitos teritorijos.

Tarp dokumentą ratifikavusių šalių yra dauguma Europos valstybių, Rusija ir Kanada.

Vašingtonas ir Maskva ilgą laiką kaltino vienas kitą susitarimo pažeidimais.

JAV oficialiai paliko šį susitarimą lapkritį, buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai pareiškus, kad Maskva pažeidžia šio dokumento nuostatas.

„Atviro dangaus“ sutartis yra vienas iš kelių svarbių daugiašalių susitarimų, iš kurių D. Trumpas išvedė Jungtines Valstijas.

Amerikiečių vyriausybė taip pat pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija, o tas žingsnis dar labiau paaštrino Maskvos ir Vašingtono santykius, kurie šiuo metu yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo pabaigos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)