„Visos sąjungininkės sutinka, kad JAV visiškai laikosi sutarties, problema – Rusijos elgesys“, – spaudos konferencijoje sakė J. Stoltenbergas.

„Problema ta, kad sutartis negali būti veiksminga, jei jos laikosi tik viena pusė“, – pridūrė NATO generalinis sekretorius.

Praėjusį savaitgalį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė ketinimus nutraukti Šaltojo karo laikų nusiginklavimo sutartį su Rusija, kurią pasirašė tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas.

Prezidentas kaltino Rusiją pažeidžiant 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį (INF). Savo sprendimą aiškindamas JAV prezidentas sakė, kad Rusija „nesilaikė susitarimo dvasios ir paties susitarimo“.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) nutraukimas, pasak NATO generalinio sekretoriaus J. Stoltenbergo, nesukels naujo branduolinio ginklavimosi Europoje.

„Aš nemanau, kad Aljanso partnerės, reaguodamos į naujas Rusijos sparnuotąsias raketas, dislokuotų daugiau branduolinių ginklų Europoje“, – sakė jis trečiadienį Briuselyje. Nepaisant to, būtina diskutuoti apie pastarųjų įvykių padarinius NATO. Ambasadorių lygiu pokalbiai vyks dar šią savaitę.

Tai buvo pirmas kartais, kai J. Stoltenbergas viešai kalbėjo apie JAV prezidento Donaldo Trumpo ketinimus nutraukti INF sutartį, nes Rusija ją esą pažeidinėja.

NATO vadovas trečiadienį taip pat sakė, jog pagrindinė problema yra ta, kad Rusija negerbia susitarimo. „Mes nenorime naujo Šaltojo karo, ir mes nenorime naujų ginklavimosi varžybų“, – pabrėžė jis.

Praėjusį savaitgalį D. Trumpas pareiškė ketinimus nutraukti Šaltojo karo laikų nusiginklavimo sutartį su Rusija, kurią pasirašė tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir paskutinis Sovietų Sąjungos vadovas Michailas Gorbačiovas.

Prezidentas kaltino Rusiją pažeidžiant 1987 metų Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį. Savo sprendimą aiškindamas JAV prezidentas sakė, kad Rusija „nesilaikė susitarimo dvasios ir paties susitarimo“.