Per savaitinę spaudos konferenciją, kurią NATO vadovaujamos Tarptautinės saugumo pagalbos pajėgos (ISAF) surengė savo būstinėje, vyriausiasis koalicijos atstovas spaudai brigados generolas Gunteris Katzas buvo spaudžiamas pakomentuoti penktadienio vakarą surengtą puolimą.

"Taip, laikome šią ataką gerai organizuota, gerai parengta. Per ją sunaikinti šeši naikintuvai "Harrier", dar du "Harrier" apgadinti ir sunaikinti (keli) pastatai, nukauti du JAV jūrų pėstininkai - tačiau turime neužmiršti, kad iš 15 užpuolikų 14 nukovėme, o vieną sučiupome", - G.Katzas sakė naujienų agentūrai AFP.

NATO tvirtina, Talibano sukilėliai, kovojantys jau beveik 11 metų, silpnėja, o afganų pajėgos perima vadovavimą dviejuose trečdaliuose šalies teritorijos, kurioje gyvena 75 proc. šalies gyventojų.

"Kadangi sukilėliai pralaimi kovą, o saugumo padėtis Afganistane kasdien gerėja, jie siekia atakų, kurios pritraukia žiniasklaidos dėmesį", - G.Katzas sakė žurnalistams.

Tačiau generolas pripažino, kad ISAF pasimokys iš atakos prieš stovyklą "Camp Bastion" pietinėje Helmando provincijoje ir užtikrins geresnę Aljanso objektų apsaugą, nors išsamesnių detalių apie numatomas priemones jis nepateikė.

ISAF nurodė tebetiriančios, kaip į tris grupes pasiskirstę Talibano smogikai, ginkluoti mirtininkų diržais, automatais ir raketomis, sugebėjo patekti į sienomis apjuostą bazę, specialiai įrengtą toli dykumoje, kad jos apylinkes būtų patogu stebėti.

Ataka buvo juo labiau simboliška - bent jau šią bazę vadovaujantiems britams - kad joje tarnybą atlieka Didžiosios Britanijos princas Harry, kurį Talibanas yra pažadėjęs nužudyti.