D. Trumpas, atsiliekantis apklausose artėjant lapkričio 3 dieną vyksiantiems prezidento rinkimams, netikėtą pranešimą paskelbė ketvirtadienį tviteryje – karių išvedimas iki metų pabaigos paspartintų ilgiausio Amerikos karo pabaigą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pakartojo ilgalaikę Aljanso poziciją, kad misija Afganistane bus užbaigta tuomet, kai tai leis tenykštės sąlygos.

„Mes nusprendėme į Afganistaną įžengti kartu, sprendimus dėl būsimų pokyčių priimsime kartu, o kai ateis tam tinkamas laikas, pasitrauksime kartu“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su Šiaurės Makedonijos premjeru Zoranu Zaevu sakė J. Stoltenbergas.

NATO į Afganistaną įžengė po 2001 metų JAV invazijos, kurios tikslas buvo susidoroti su Talibanu po rugsėjo 11-osios teroristinių atakų. J. Stoltenbergas sakė, kad Aljansas Afganistaną paliks tuomet, kai galės tai padaryti nekylant rizikoms, kad šalis vėl taps kovotojų prieglobsčiu.

„Sprendimus priimsime atsižvelgę į vietos padėtį, nes manome, kad ypač svarbu tęsti įsipareigojimą Afganistano ateičiai, kadangi mūsų interesas yra išsaugoti ilgalaikį Afganistano saugumą“, – sakė jis.

Nėra aišku, ar NATO buvo iš anksto perspėta apie D. Trumpo pareiškimą, tačiau J. Stoltenbergo teiginys, kad nuo šiol sąjungininkės „konsultuotųsi dėl misijos ateities“, leidžia suprasti, jog Aljansas nesulaukė išankstinio pranešimo.

Po intensyvaus JAV įtikinėjimo praėjusį mėnesį Afganistano vyriausybė ir Talibanas įsitraukė į taikos derybas.

D. Trumpo pajėgų išvedimo tvarkaraštis, regis, prieštarauja jo paties patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Roberto O'Brieno pareiškimams – praėjusį mėnesį jis viename renginyje sakė, kad esama ketinimų iki 2021 metų šalies pajėgas regione sumažinti iki 2,5 tūkst.