Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos pasirašyta vadinamoji „Naujoji START“ sutartis riboja abiem šalims leidžiamų turėti branduolinių ginklų skaičių ir numato dvišalius patikrinimus bei keitimąsi duomenimis.

Maskvos atsisakymas leisti JAV vykdyti patikras Rusijos teritorijoje pakerta sutarties gyvybingumą, sakoma NATO narių bei Suomijos ir Švedijos paskelbtame pareiškime. „NATO sąjungininkės ir toliau laiko veiksmingą ginklų kontrolę esminiu indėliu į mūsų saugumo tikslus“, – sakoma jame, bet neužsimenama, ar tai, kad Rusija nesilaiko sutarties, gali paskatinti JAV ją nutraukti ar reaguoti kaip nors kitaip .

Pareiškime pabrėžiama, kad Vašingtonas laikosi teisiškai įpareigojančios sutarties, vienintelės dar likusios svarbios JAV ir Rusijos ginklų kontrolės priemonės. Pagal sutartį abiejų šalių branduolinis arsenalas ribojamas iki 800 nešančiųjų sistemų ir 1550 kovinių galvučių.

2021 m. vasarį JAV prezidentas Joe Bidenas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitarė pratęsti sutartį iki 2026 metų. Rusija nuo 2022 m. rugpjūčio neleidžia JAV atlikti patikrinimų, teigiama NATO pareiškime. Savo ruožtu Maskva tvirtina nebegalinti atlikti patikrų Jungtinėse Valstijose dėl jai paskelbtų sankcijų už įsiveržimą į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją