NATO savo ilgiausią karinę operaciją užbaigė 2014 metais, kai perdavė atsakomybę už šalies saugumą Afganistano kariuomenei. Šiuo metu Aljanso kariai Afganistane vykdo tik patariamąją ir mokymo misiją. Tačiau pastarojo meto Talibano laimėjimai žlugdo viltis, kad karas greitai baigsis.

J. Stoltenbergas atvyko į Briuselį dalyvauti šiam klausimui aptartį skirtą NATO šalių gynybos ministrų susitikimą. Aljanso vadovas sakė, kad 29-ios NATO narės svarsto galimybę papildomai pasiųsti į Afganistaną kelis tūkstančius karių.

„Galiu patvirtinti, kad didinsime savo kontingentą Afganistane“, – sakė jis.

„Turime suprasti, kad kalbama apie mokymus, pagalbą, patarimus... Tai ne kovinės operacijos, o pagalba afganams jų kovoje“, – sakė J. Stoltenbergas.

Papildomas kontingentas galėtų užtikrinti papildomą palaikymą Afganistano specialiosioms pajėgoms, pagerinti Kabulo aviacijos pajėgumus teikti palaikymą (ugnimi) iš oro ir vykdyti evakuacijas, taip pat sustiprinti karininkų apmokymą, pridūrė NATO vadovas.

J. Stoltenbergas apie konkrečius skaičius nekalbėjo, tačiau diplomatiniai šaltiniai nurodo, kad svarstoma papildomai pasiųsti į Afganistaną iki 3 tūkst. karių.

Šiuo metu Afganistane yra apie 13 500 NATO karių, vykdančių misiją „Tvirta parama“ (angl. „Resolute Support“). Pusę šio kontingento sudaro amerikiečių kariai.

JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas vėliau ketvirtadienį aptars kontingento didinimo klausimą su kolegomis iš kitų NATO valstybių, tačiau nesitikima, kad jis nurodys konkrečius skaičius, sakė J. Stoltenbergas.

„Aptarsime, kaip drauge pasiekti, kad ten turėtume pakankamai karių padėti vyriausybei rasti išeitį iš aklavietės ir padėti pamatus politiniam sprendiniui“, – sakė NATO vadovas.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas savo ruožtu pranešė, kad Londonas pasirengęs papildomai pasiųsti į Afganistaną tik mažiau nei 100 karių. Šiuo metu Afganistane tarnauja 500 britų karių.

M. Fallonas, kaip ir J. Stoltenbergas, pabrėžė, kad kariai nedalyvaus kovinėse operacijose, o papildomas kontingentas reikalingas siekiant padėti Afganistano pajėgoms veiksmingiau kovoti su terorizmu, keliančiu grėsmę visam pasauliui, įskaitant Europą.

„Esama visapusiško suinteresuotumo toliau laikytis pasirinkto kurso“, – sakė jis.