Rusijos delegacijos veikla Asamblėjoje buvo apribota po agresijos prieš Gruziją 2008 metų rugpjūtį.

Tąkart Rusijos delegacijos narių skaičius sumažintas nuo 12 iki 10. Be to, nutrauktas keitimasis vizitais, apribotos Rusijos delegacijos narių galimybės dalyvauti Asamblėjos komitetų darbe bei rengiamuose seminaruose.

NATO PA Nuolatinio komiteto sprendimu, visi šie ribojimai lieka.

Aiškindamas tokio sprendimo motyvus, Lietuvai šiame posėdyje atstovavęs Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Audronius Ažubalis BNS pirmadienį teigė, kad ribojimai palikti iš Rusijos pusės "nematant jokių pozityvių ženklų".

Kur kas palankiau, pasak A.Ažubalio, Asamblėjos dalyviai vertino pastarojo meto pokyčius Baltarusijoje.

Šios šalies, kaip asocijuotos narės, veikla NATO PA sustabdyta 1997 metais dėl nedemokratiškų prezidento Aleksandro Lukašenkos veiksmų.

Vis dėlto NATO šalių parlamentarai nutarė neskubėti ir prieš gerindami santykius su Baltarusija parengti išsamią ataskaitą apie padėtį joje.

Kalbėdamas apie kitus NATO PA Nuolatinio komiteto svarstytus dalykus, A.Ažubalis paminėjo Asamblėjos darbo organizavimo klausimą.

Anot A.Ažubalio, iki šiol Asamblėjos darbe dalyvaudavo apie 200 delegatų ir apie 800 svečių, asocijuotų narių ir kitų Asamblėjos darbe tiesiogiai nedalyvaujančių asmenų. Priimančiai valstybei tai esą būdavo nemaža finansinė našta, todėl NATO PA Nuolatinis komitetas nusprendė ateityje mažinti Asamblėjos darbą stebinčių svečių skaičių bei atsisakyti su Asamblėjos darbu tiesiogiai nesusijusių renginių - ekskursijų, priėmimų ir pan.

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, kurioje NATO valstybių parlamentarai kartu su asocijuotais Asamblėjos nariais bei kitų šalių partneriais aptaria jų šalims ir visam Aljansui rūpimus klausimus politikos, saugumo ir ekonomikos srityje.

Asamblėjai vadovauja Nuolatinis komitetas, į kurio sudėtį įeina po vieną atstovą iš tikrųjų narių delegacijų.

Nuolatinis Asamblėjos komitetas posėdžiauja tris kartus per metus.

Vilniuje vykusiame NATO PA Nuolatinio komiteto posėdyje Lietuvai atstovavo A.Ažubalis ir jo pavaduotojas Seimo delegacijoje Andrius Mazuronis.