Šalys narės iš principo susitarė parengti esminį bendradarbiavimo su Gruzija priemonių pakeltą, kuris „padėtų jai priartėti prie NATO“, Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas sakė žurnalistams per NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Tačiau Tbilisiui nebus pasiūlytas NATO narystės veiksmų planas – oficialus žingsnis prisijungimo prieš šio bloko link, kurio tikėjosi Gruzija.

„Iš principo susitarėme, kad parengsime esminį paketą Gruzijai, kuris padės jai suartėti su NATO“, – A.F.Rasmussenas sakė žurnalistams, atvykęs į Aljanso užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Jo elementus parengsime ateinančiomis savaitėmis“, – pridūrė jis, veikiausiai turėdamas omenyje, kad tas pasiūlymas bus parengtas rugsėjį Didžiojoje Britanijoje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

Diplomatiniai šaltiniai sakė, kad pasiūlymų Gruzijai pakete dėmesys tikriausiai bus sutelktas į glaudesnį bendradarbiavimą, stiprinant tos šalies gynybą, tačiau nebus gilesnis.

A.F.Rasmussenas, aiškiai turėdamas omenyje Rusiją, pareiškė, kad Aljanso „atvirų durų“ politika „lieka atvira, ir jokia trečioji šalis neturi veto teisės dėl NATO plėtros.“

Tuo tarpu Juodkalnija tikėjosi būti pakviesta per rugsėjį vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Velse, bet šios viltys irgi blėsta.

„Dėl Juodkalnijos pradėsime suintensyvintas ir sutelktas derybas taip pat vėliausiai iki 2015 metų pabaigos įvertinsime, kad reikia pakviesti Juodkalniją įstoti į Aljansą“, – aiškino A.F.Rasmussenas.

Klausimas, ar Gruzijai turi būti pasiūlytas NATO narystės veiksmų planas, buvo itin prieštaringai vertinamas nuo 2008 metų viršūnių susitikimo Bukarešte.

Praėjus keliems mėnesiams po to susitikimo, Rusija įsitraukė į penkių dienų karą su Gruziją, o vėliau pripažino dviejų jos separatistinių regionų nepriklausomybę.

Dėl to konflikto daugelis NATO sąjungininkų pradėjo atsargiau vertinti Gruzijos narystės Aljanse galimybes, nes blokas būtų įpareigotas ginti savo naująją narę, jeigu kiltų naujas karas su Rusija.

NATO ir Rusijos santykiai tapo dar labiau įtempti, kai Maskva šiais metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, todėl planai pakviesti Gruziją prisijungti prie Aljanso kelia dar didesnę politinę riziką.

Įstoti į NATO tai pat tikisi Bosnija ir Hercegovina bei Makedonija.