„Raketų sistemų pristatymai bus pradėti liepą. Sistemos bus įrengtos ir aktyvuotos iki spalio“, - sakė I. Demiras.

Turkija taps pirmąja NATO nare, įsigijusia Rusijos žemė-oras raketų sistemas. S-400 „Triumf“ sistemos, kaip ne kartą tikino ekspertai, yra nesuderinamos su dabartinėmis NATO sistemomis.

Ankara daug kartų tikino, kad susitarimas su Rusija nutraukiamas nebus, nepaisant prieštaravimų iš Vašingtono. „Nėra kelio atgal“, - šeštadienį sakė prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

I. Demiro teigimu, Ankara negali sutikti su dabartiniu Jungtinių Valstijų pasiūlymu. Turkijos atstovas patikino, kad derybos su Vašingtonu tebevyksta, o dėl sandorio turi nuspręsti politikai.

Pasak R. T. Erdogano, Turkija yra vis dar atvira pasiūlymams iš JAV dėl „Patriot“ raketų sistemų įsigijimo, jei tokie įsigijimai atitiks Turkijos interesus. Gruodį JAV Valstybės departamentas patvirtino galimą „Patriot“ raketų sistemų pardavimą Turkijai už 3,5 mlrd. dolerių.

Jungtinės Valstijos ne kartą reiškė susirūpinimą dėl Turkijos sprendimo įsigyti rusiškų raketų sistemų. Vašingtonas grasino Ankarai, kad ji sulauks „pasekmių“ už tokį žingsnį.

Praėjusių metų spalį Turkijos parlamento pirmininkas Binali Yildirimas pareiškė, kad jo šaliai svarbu užtikrinti savo ginkluotės sistemų suderinamumą su NATO sąjungininkių sistemomis, tačiau ji pasilieka teisę savarankiškai priimti sprendimus, susijusius su ginkluotės pirkimu, įskaitant ir rusiškų zenitinių raketų sistemų S-400 įsigijimą.

Turkija taps pirmąja NATO nare, įsigysiančia pažangiausių rusiškų priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų. Pranešama, kad sistemų įrengimas Turkijoje turėtų prasidėti ateinančių metų spalį.

Zenitinių raketų sistema S-400 „Triumf“, kurią sukūrė priešlėktuvinės gynybos koncernas „Almaz-Antei“, yra skirta ginti politinius administracinius, ekonominius ir karinius objektus nuo aviacijos, strateginių, sparnuotųjų, taktinių ir operatyvinių taktinių balistinių raketų, taip pat balistinių vidutinio nuotolio raketų smūgių.

S-400 gali smogti taikiniams, esantiems už 400 km; sistema vienu metu gali atakuoti kelis taikinius.