Anot J. Stoltenbergo, sąjungininkės rimtai sunerimusios dėl glaudesnio Maskvos ir Minsko bendradarbiavimo pastaraisiais mėnesiais. „Praeityje patyrėme, kad Rusija smarkiai pažeidinėjo tokių valstybių, kaip Ukraina, Gruzija ir Moldova teritorinį vientisumą“, - kalbėjo NATO vadovas. Jis teigė nenorįs daug spėlioti ir pridūrė: „NATO yra gynybinis Aljansas“. NATO šalys Lietuva, Latvija ir Lenkija turi bendrą sieną su Baltarusija.

Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos nurodymu prieš dvi savaites Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ keleivinis lėktuvas ir sulaikyti jame buvęs vyriausybės kritikas Romanas Protasevičius bei jo draugė Sofija Sapega. ES tada, darydama spaudimą A. Lukašenkai, paskelbė sankcijas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tuo tarpu priėmė diktatorių ir pabrėžė, kad remia A. Lukašenką konfrontacijoje su Vakarais.

J. Stoltenbergas laikraščiui toliau sakė, kad Baltarusijos tema bus aptariama ir po savaitės Briuselyje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, kuriame dalyvaus ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

Rusijos atžvilgiu Aljansas laikosi dvejopos pozicijos: atgrasymo ir dialogo. „Tai tęsime ir toliau“, - sakė J. Stoltenbergas. Kaip tik sunkiais laikais NATO „su savo kaimyne Rusija“ turi tęsti pokalbius apie ginklų kontrolę ir kitus karinius bei politinius iššūkius, kalbėjo jis, akcentuodamas: „Jei nekalbėsime, negalėsime nei išspręsti ginčų, nei pagerinti abipusio supratimo“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1047)