Rusija ir Baltarusija sako, kad pratybose „Zapad 2017“ dalyvaus mažiau nei 13 tūkst. karių. Pagal tarptautines taisykles, šalys turėtų įsileisti daugiau stebėtojų, jei dalyvaujančių karių būtų daugiau.

NATO atstovė spaudai Oana Lungescu sakė, kad minimi ekspertai dalyvaus Baltarusijoje ir Rusijoje rengiamose „lankytojų dienose“, į kurias buvo pakviesti.

Tačiau ji pažymėjo, kad pagal tarptautines taisykles stebėtojai gali gauti „informacijos apie pratybų scenarijų ir pažangą, galimybių pasikalbėti su atskirais kariais apie pratybas ir skraidyti virš pratybų“ teritorijų.

Karinių pratybų eigą apibrėžiančios taisyklės yra išdėstytos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 2011 metų Vienos dokumente.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ragina peržiūrėti Vienos dokumentą. Jis tikisi užsitikrinti pakankamą paramą pakeitimams, kurie leistų stebėti iš anksto neskelbtas pratybas ar karinius mokymus. Taip pat – kad „nedidelės“ jungtinės karinės pratybos, kurioms vadovauja keli štabai, būtų pripažintos bendromis didelėmis pratybomis, siekiant išvengti dabartinių spragų, kuriomis naudojasi Maskva.

„Dabar tai yra ypač svarbu, nes įtampa yra didesnė nei anksčiau. Pastebimas didesnis karinis aktyvumas, vyksta daugiau pratybų, todėl dabar dar svarbiau siekti vengti incidentų, nelaimingų atsitikimų ir nesusipratimų“, – NATO vadovas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ Ožyše, Lenkijoje.

Šiame Lenkijos šiauriniame netoli Kaliningrado ir Baltarusijos esančiame mieste J. Stoltenbergas susitiko su maždaug 1,2 tūkst. JAV vadovaujamo tarptautinio bataliono NATO karių ir padėkojo jiems už tarnybą.

Ožyše esantis tarptautinis batalionas yra vienas iš keturių šį pavasarį rytiniame Aljanso sparne dislokuotų batalionų Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Iš viso Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje NATO yra dislokavęs maždaug 4,5 tūkst. karių, atsakant į dažnas Rusijos karines pratybas netoli regiono po 2014-aisiais jos įvykdytos Krymo aneksijos.

NATO sąjungininkės nerimauja, kad po pratybų Rusijos karinė technika gali pasilikti Baltarusijoje, ir panorėjusi Maskva galėtų greitai permesti savo kariuomenę per sieną ir pakartoti 2008 metų Gruzijos ir 2014 metų Ukrainos scenarijų.

Rusijos gynybos viceministras generolas leitenantas Aleksandras Fominas pabandė išsklaidyti, jo žodžiais, vakarietiškus „mitus apie vadinamąją Rusijos grėsmę“.

Pasak jo, Rusijos ir Baltarusijos rugsėjį organizuojamos didelio masto karinės pratybos „Zapad 2017“ bus absoliučiai gynybinio pobūdžio ir niekam nekels grėsmės.

„Jau kelis mėnesius pagrindinės pasaulio žiniasklaidos priemonės, paskui jas – ir politikai, formuoja klaidingą visuomenės nuomonę, skleisdami mitus apie „Rusijos grėsmę“. Siūlomi patys neįtikinamiausi įvykių raidos scenarijai. Kai kuriuose jų prieina iki to, kad pratybose „Zapad 2017“ bus ruošiamas „placdarmas invazijai“ ir Lietuvos, Lenkijos arba Ukrainos „okupacijai“, – sakė viceministras per spaudos konferenciją.

„Nė viena iš šių paradoksalių versijų neturi nieko bendra su tikrove, ir tai jau ne kartą yra patvirtinę tiek Rusijos, tiek Baltarusijos oficialūs asmenys“, – aiškino jis.

A. Fominas sakė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgtos pakvies užsienio stebėtojų stebėti manevrus, kuriuose dalyvaus apie 5,5 tūkst. rusų ir 7,2 tūkst. baltarusių karių, apie 70 orlaivių, iki 250 tankų, 200 artilerijos sistemų ir 10 karo laivų.

Pratybose dalyvausiančių karių ir karinės technikos skaičius neviršija 2011 metų Vienos dokumente numatytų apribojimų, patikino jis.

Pasak A. Lungescu, gauti kvietimai ekspertams dalyvauti „lankytojų dienose“ negali atstoti Vienos dokumente numatyto dalyvavimo tikroje stebėtojų misijoje.

„Tuo tarpu Rusija ir Baltarusija renkasi selektyvų požiūrį, kuris nepateisina lūkesčių. Toks būtino skaidrumo vengimas tik kelia klausimų dėl šių pratybų pobūdžio ir tikslų“, – pareiškė ji.

Pratybos „Zapad“ prasidės rugsėjo 14 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)