„Po virtinės techninių susitikimų tarp Graikijos ir Turkijos kariuomenių atstovų NATO būstinėje Briuselyje ketvirtadienį buvo sukurtas dvišalis karinis konfliktų šalinimo mechanizmas“, – nurodoma Aljanso pranešime.

Macronas: ES solidarumas su Graikija ir Kipru yra „nediskutuotinas“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas atvykęs į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą ketvirtadienį pareiškė, kad Europos solidarumas su Bendrijos narėmis Graikija ir Kipru jų ginče su Turkija yra „nediskutuotinas“.

Europos galios bando sušvelninti ginčą dėl jūrų sienų ir gamtinių išteklių telkinių rytinėje Viduržemio jūros dalyje, tačiau Graikija ir ypač Kipras ragina laikytis griežtos pozicijos Ankaros atžvilgiu.

Kipras blokuoja vėluojančias sankcijas dėl politinės krizės Baltarusijoje ir reikalauja iš pradžių imtis baudžiamųjų priemonių Turkijos atžvilgiu, kilus ginčui dėl gamtinių dujų žvalgymo Viduržemio jūros rytuose.

„Šis solidarumas yra nediskutuotinas“, – pareiškė E. Macronas, diplomatinėje arenoje dažnai suremiantis ietis su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir pasiuntęs karo lėktuvų Graikijai palaikyti.

„Kai viena iš Europos Sąjungos valstybių yra puolama, jai grasinama, kai nepaisoma jos teritorinių vandenų, europiečių pareiga yra parodyti solidarumą, ir mes pakartosime remiantys Graikiją ir Kiprą, tačiau mes taip pat privalome rasti būdų sugrįžti į daug pastangų reikalaujantį dialogą su Turkija“, – kalbėjo Prancūzijos vadovas.

„Man šie du atvejai rodo, kokia apgalvota, griežta bet kartu ir tikroviška turi būti kaimynystės politika, kurios turi laikytis Europos Sąjunga, niekada neinanti į kompromisus suvereniteto klausimais, niekada neinanti į kompromisus vertybių ir teisės klausimais, tačiau pragmatiškai ir ryžtingai ir siekianti konstruktyvaus dialogo“, – nurodė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)