Prezidento Baracko Obamos sprendimu paskirtas vadovauti NATO pajėgom Europoje, generolas Curtisas Scaparrotti sakė pritariantis minčiai, kad Rusija kelia didžiulę grėsmę JAV, o Vašingtonas turėtų ryžtingai ginti savo teises.

„Iš karinės perspektyvos, turėtume skristi ir plaukti, kur norime, remiantis tarptautine teise, turėtume tvirtai, aiškiai ir nuosekliai skelbti šią žinią“, – pabrėžė C. Scaparrotti, paklaustas apie neseniai įvykusį incidentą, kai Rusijos naikintuvai persekiojo JAV karinį laivą.

C. Scaparrotti teigė Senato ginkluotosios tarnybos komitetui esąs įsitikinęs – Vašingtonas turėtų remti Ukrainą ginklais (taip pat ir prieštankinėmis raketomis „Javelin“), kurių šiai reikia apsiginti nuo Rusijos remiamų pajėgų. Jis pridūrė, kad nerimauja dėl Rusijos povandeninių laivų keliamos grėsmės Amerikos laivams.

B. Obama skyrė C. Scaparrotti ir Karinių oro pajėgų generolą Lorį Robinsoną vadovauti NATO pajėgoms. Jie abu mano, kad didžiausią karinę grėsmę JAV kelia Rusija.

C. Scaparrotti pareiškė, kad Rusijos elgesys darosi vis agresyvesnis, prieštarauja tarptautinėms normoms, dažnai pažeidžia tarptautinę teisę.

Paklaustas apie JAV karines pajėgas Europoje, jis atsakė, kad nuolatinė JAV ginkluota brigada geriau sulaikytų Rusiją nei dabartinis rotacinis buvimas.

JAV dėl mažinamų išlaidų gynybai prieš kelerius metus ėmė stipriai mažinti karių regione skaičių, pastovias pajėgas pakeitė į Europą mokymams atvykstantys kariniai vienetai.

Tačiau Rusijai užėmus Ukrainos Krymo pusiasalį, JAV padidino kariuomenės skaičių Europoje. Kovą pranešta, kad JAV ginkluotosios brigados kovotojų būriai rotaciniu principu vyks į Europą. Įprastai JAV šarvuotoje brigadoje yra apie 4 500 karių.

Būriai keisis kas devynis mėnesius, pirmieji atvyks 2017 m. vasarį, rengs karinius mokymus Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Vengrijoje.

C. Scaparrotti įsitikinimu, būtų geriau, jei karių būriai būtų dislokuoti nuolat – tada būtų užmezgami tvirtesni santykiai su sąjungininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)