„Mes nusprendėme apriboti Baltarusijos personalo prieigą prie NATO būstinės, remdamiesi šešių saugumo priemonių būstinėje įvertinimu“, – teigė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Pasak vieno NATO pareigūno, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, penki Baltarusijos pasiuntiniai, įskaitant ambasadorių, nebeturės privilegijuotos prieigos prie objekte vykstančių posėdžių.

„Jie vis dar galės patekti, tačiau tik kaip lankytojai, su vienos dienos leidimu ir palyda“, – teigė jis.

Baltarusija nėra NATO narė, tačiau nuo 1998 m. turi diplomatinę misiją Aljanse. Šalis priklauso Euroatlantinės partnerystės tarybai, kuri prižiūri šalių narių ir tarybai nepriklausančių valstybių bendradarbiavimą krizių valdymo ir ginklų kontrolės srityje.

Pirmadienio sprendimas yra daugiausia simbolinis, tačiau atspindi Vakarų šalių sostinėse juntamą pasipiktinimą Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos sprendimu Minske priverstinai nutupdyti iš Atėnų į Vilnių skridusį aviakompanijos „Ryanair“ lėktuvą ir sulaikyti juo skridusį opozicijos aktyvistą ir jo draugę.

„Mes griežtai smerkiame priverstinį civilinio orlaivio nutupdymą Minske. Raginame atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą“, – teigė J. Stoltenbergas, pasveikindamas kai kurių ES ir NATO šalių sprendimą Minskui paskelbti sankcijų.

„Mes taip pat aiškiai pabrėžiame, kad tai nėra tik nacionalinių normų pažeidimas, o ir tiesioginis išpuolis prieš laisvos ir nepriklausomos žiniasklaidos saviraiškos laisvę“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)