Pranešama, jog naktį vis dar liepsnojo Profsąjungų rūmai, vietomis aidėjo šūviai, buvo mėtomi Molotovo kokteiliai, tačiau didelių susirėmimų bei aukų buvo išvengta.

Trečiadienio rytą paskelbta apie tai, jog aukų skaičius Ukrainoje išaugo iki 28. Pranešama, jog įtampa Maidane vėl auga – žmonės raginami stiprinti barikadas, deginamos padangos, maišomi Molotovo kokteiliai, į centrinę aikštę vėl plūsta žmonės. Protestuotojai tikina, jog paliaubos yra melas, todėl bijoma naujo šturmo.

Vėlų trečiadienio vakarą įvyko prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos lyderių Vitalijaus Klyčko ir Arsenijaus Jaceniuko susitikimas, po kurio buvo paskelbta apie paliaubas. Po susitikimo išplatintame pranešime V. Janukovyčius teigė, jog dabar „bus pradėtos derybos tam, kad būtų sustabdytas kraujas“.

Po susitikimo su prezidentu A. Jaceniukas pareiškė, jog derybų metu pavyko susitarti dėl to, kad naktį nebūtų pradedamas planuotas šturmas bei neskelbiama nepaprastoji padėtis. 

Partijos sutiko pradėti derybų procesą, kad šalyje būtų sustabdytas kraujo praliejimas. Pranešama, jog ketvirtadienį turi prasidėti antrasis V. Janukovyčiaus ir opozicijos derybų etapas.

Su tokia pozicija sutinka ne visi protestuose dalyvaujantys. Radikalios Ukrainos organizacijos „Dešinysis sektorius“ lyderis Dimitrijus Jarosas paskelbė, jog opozicijos ir preizdento deryboms nepritaria. Apie tai jis skelbia savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, paskelbtas paliaubas vadinantis „melagingomis“.

Jungtinės Valstijos uždraudė išduoti vizas 20 aukštų Ukrainos pareigūnų

Jungtinės Valstijos uždraudė išduoti vizas 20 aukštų Ukrainos pareigūnų, kaltinamų represijomis prieš protestuotojus Kijeve, pareikalavusiomis žmonių gyvybių, trečiadienį nurodė vienas JAV diplomatas.

Šis sprendimas buvo priimtas reaguojant į įnirtingus susirėmimus gatvėse, per kuriuos antradienį žuvo 26 žmonės, o liepsnojančios barikados Kijevo istoriniame centre priminė vaizdus iš apokalipsės.

JAV diplomatas sakė keliems žurnalistams, kad Vašingtonas atsisakys išduoti vizas Ukrainos pareigūnams, „laikomiems atsakingais arba prisidėjusiais prie įsakymų arba kitaip vadovavusių žmogaus teisių pažeidimams, susijusiems su politinėmis represijomis Ukrainoje“.

Sausį Vašingtonas atšaukė vizas, išduotas Ukrainos lyderiams, laikomiems susijusiais su šalį apėmusiais politiniais neramumais.

„Šiandien įvedėme draudimo išduoti vizas statusą – panaikinome galimybę atvykti į Jungtines Valstijas pagal vizų įstatymą apie 20 ukrainiečių, kuriuos laikome atsakingus dėl veiksmų praeitą vakarą“, – pažymėjo JAV diplomatas.

„Tai reiškia, jog jeigu jie prašytų išduoti vizas, jos nebūtų suteiktos“, – paaiškino jis.

Diplomatas atsisakė įvardyti Ukrainos pareigūnus, kuriems bus taikoma ši sankcija.

Protestuotojai surengė linčo teismą „tituškoms“

Ties keliu Odesa-Kijevas esančių Mankovkos ir Umanės (Čerkasų sritis) gyventojai šalia Podobnaja kaimo pastatė kontrolės punktą, kad „tituškos“ ir specialiosios paskirties daliniai nepasiektų Ukrainos sostinės, praneša unian.net.

Pranešama, kad nenustatyto džipo vairuotojas, norėdamas išlaisvinti kelią vidaus pajėgoms, lėkdamas dideliu greičiu mirtinai sužalojo keturiasdešimtmetį Podobnaja gyventoją.

Kelią Odesa-Kijevas blokavę pusė tūkstančio žmonių dėl to labai įtūžo, sustabdė karius vežusį autobusą, išmušė jo langus ir supjaustė padangas. Iš karių buvo atimta amunicija, jie buvo susodinti į maršrutinį transportą, vežantį iki Umanės.

Be to, sukilėliai sulaikė ir sudegino dviejų aukštų autobusą, kuris vežė „tituškas“ iš Krymo į Kijevą.

ES ministrai tarsis dėl sankcijų Ukrainos pareigūnams

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį rengia neeilinį susitikimą Briuselyje, kur tarsis dėl sankcijų Ukrainos pareigūnams, atsakingiems už smurto proveržį Kijeve.

Lietuvai susitikime atstovaus ministras Linas Linkevičius, jis dėl susitikimo sutrumpino darbo vizitą Jungtinėse Valstijose.

ES ministrai tarsis, ar asmenims, atsakingiems už kelias dešimtis gyvybių nusinešusį smurtą Ukrainoje, įvesti draudimą atvykti į ES ir įšaldyti bankų sąskaitas.

Lietuva kaip ir kitos ES šalys ragina Ukrainos valdžią nutraukti smurtą ir grįžti prie derybų su opozicija.

Kijevo centre stabdomas mokyklų ir vaikų darželių darbas

Kijevo centre esančių mokyklų ir vaikų darželių darbas nutrauktas iki vasario 21 d., sakoma trečiadienį paskelbtame Ukrainos sostinės administracijos pranešime, kuriuo remiasi "RIA Novosti".

„Toks sprendimas buvo priimtas siekiant užtikrinti vaikų ir mokymo įstaigų darbuotojų saugumą. Jeigu tėvai neturi galimybių palikti vaikų namuose, tai mokymo įstaigose dirbs budinčios grupės. Moksleiviai taip pat galės mokytis nuotoliniu būdu“, - sakoma pranešime.

Plataus masto riaušės Kijevo gatvėse atsinaujino antradienį, kai vyko Aukščiausiosios Tarybos posėdis, kuriame opozicija reikalavo atkurti parlamentinę-prezidentinę valdymo formą ir grąžinti 2004 metų konstituciją. Agresyviai nusiteikusi minia veržėsi prie Ukrainos parlamento, radikalai brovėsi į pastatus Kijevo centre, degino automobilių padangas, mėtė akmenis ir Molotovo kokteilius į milicininkus. Pareigūnų duomenimis, radikalai pirmą kartą panaudojo šaunamuosius ginklus.

DELFI primena, jog vasario 18 – ąją prasidėjusių masinių susirėmimų Kijeve metu žuvo 26 žmonės, keli šimtai buvo sužeisti. Tarp sužeistųjų yra tiek pareigūnų, tiek civilių asmenų, taip pat nepilnamečių.