Tai suteikia daugiau tikėjimo sostinei. Preliminariais duomenimis, šiandien netekome 137 mūsų didvyrių, karių ir civilių. Mūsų Gyvatės saloje ją gindami iki paskutinės akimirkos didvyriškai žuvo visi pasieniečiai. Bet nepasidavė. Visiems jiems po mirties bus suteiktas Ukrainos didvyrio vardas“, – kalbėjo jis.

Zelenskis kalbėjo apie šimtus sužeistųjų ir pabrėžė, kad rusai smūgiuoja ne tik per karinius objektus, bet ir per civilinius.

V. Zelenskis

„Aš žinau, kad pasirodo daug melagingos informacijos, tame tarpe ir apie tai, kad aš išvykau iš Kijevo. Aš lieku sostinėje. Per šiandien aš turėjau dešimtis tarptautinių pokalbių ir tiesiogiai vadovavau gynybai.

Zelenskio kalbą galite paklausyti ir pamatyti čia:

Ir aš liksiu sostinėje. Mano šeima taip pat liks Ukrainoje“, – patikino jis.

Ukrainos prezidentas pasidalino informacija, kad jis yra laikomas taikiniu numeris vienas, o jo šeima – taikiniu numeris du.

„Taip pat turime informacijos, kad priešų sabotažo grupės pateko į Kijevą. Todėl prašau Kijevo gyventojų: būkite atsargūs, laikykitės komendanto valandos taisyklių. Likau vyriausybės kvartale kartu su visais, kurie reikalingi centrinės valdžios darbui", - teigė jis.

Taip pat jis patikino, kad po visų šios dienos kalbų su kitų pasaulio valstybių lyderiais jis išgirdo kelis svarbius dalykus:

„Pirma, mus palaiko. Ir aš dėkingas kiekvienai valstybei, kuri padeda Ukrainai. Ne tik žodžiais. Bet yra ir antras aspektas – mes liekame vieni ginti savo šalies. Kas pasiruošęs kovoti kartu su mumis

Nematau tokių. Kas pasiruošęs suteikti Ukrainai stojimo į NATO garantijų? Visi bijo. Šiandien mes iš Maskvos girdėjome, kad jie visgi nori kalbėti. Jie nori kalbėti apie neutralų Ukrainos statusą. Aš visiems mūsų valstybės partneriams sakau: dabar sprendžiasi mūsų šalies likimas. Aš klausiu jų:

jūs su mumis? Jie atsako, kad su mumis. Bet mūsų su savimi į Aljansą imti nėra pasiruošę. 27 Europos lyderių aš paklausiau, ar bus Ukraina NATO narė. Tiesiai paklausiau. Visos jos bijo. O mes nebijome Mes nebijome kalbėti su Rusija. Nebijome kalbėti apie mūsų šalies saugumo garantijas.

Nebijome kalbėti apie neutralų statusą. Bet kokias mes turime saugumo garantijas? Kokios šalys mums jas duos?“, – klausė jis.

Zelenskio teigimu, reikia kalbėti apie šios invazijos pabaigą, apie ugnies nutraukimą, tačiau šiuo metu Ukrainos likimas priklauso nuo jos armijos, saugumo pajėgų ir gynėjų bei tautos.

Primename, kad Zelenskis ketvirtadienį pasirašė dekretą, kuriuo įsakėį vykdyti visuotinę mobilizaciją šalyje, susiduriančioje su plataus masto Rusijos pajėgų invazija.

Pagal Ukrainos prezidentūros paskelbtą dekretą, kuris turi galioti 90 dienų, šauktiniai ir rezervistai bus šaukiami visuose Ukrainos regionuose.

Ketvirtadienį Rusijos pajėgos įsiveržė giliai į Ukrainą, smurtui įsibėgėjus žuvo dešimtys žmonių, padidėjo tikimybė, kad Maskva žygiuos į Kijevą, nors Vakarai reaguoja baudžiamosiomis sankcijomis.

Per intensyvias kovas visą dieną Rusijos raketos ir sviediniai krito ant Ukrainos miestų, civiliai slėpėsi metro sistemose, kiti turėjo palikti namus, bėgdami nuo mirtinų smūgių iš oro.

Visoje Ukrainoje žuvo mažiausiai 68 žmonės, tarp jų ir kariai, ir civiliai, rodo naujienų agentūros AFP duomenys iš Ukrainos oficialių šaltinių.

Maskvos pajėgos užėmė svarbią strateginę oro bazę netoli Kijevo, taip pat Černobylio atominės elektrinės katastrofos vietą – didžiulę teritoriją, vis dar labai užterštą radioaktyviosiomis medžiagomis.

Liudytojai sakė AFP, kad Rusijos desantininkai perėmė Gostomelio aerodromo kontrolę, kai jų sraigtasparniai ir lėktuvai įsiveržė iš Baltarusijos. "Jie šaudė iš kulkosvaidžių, granatsvaidžių", - sakė gyventojas Sergijus Storožukas.

Vakarų žvalgyba pranešė, kad Rusija siekia sutelkti „didžiulę jėgą“ aplink Ukrainos sostinę ir kad Maskva turi „visišką pranašumą ore“ prieš Ukrainą.

Rusijos sausumos pajėgos pajudėjo į Ukrainą iš šiaurės, pietų ir rytų, daugelis ukrainiečių buvo priversti bėgti iš savo namų. Maskvos gynybos ministerija teigė, kad jos pajėgos „sėkmingai įvykdė“ savo šios dienos tikslus, o anksčiau paskelbė, kad sunaikino daugiau nei 70 Ukrainos karinių objektų, įskaitant 11 aerodromų.

Olena Kurilo buvo tarp 20 sužeistųjų, kai sprogimas išdaužė jos namų langus Rytų Ukrainos Čugujivo mieste. "Niekada ir jokiomis sąlygomis nepasiduosiu Putinui. Geriau mirti", – sakė 52 metų mokytoja sutvarstytu veidu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad dabar tarp Rusijos ir viso pasaulio egzistuoja „nauja geležinė uždanga“, kaip ir šaltojo karo metais. JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė eksporto į Rusiją kontrolę, kad būtų nutraukta daugiau nei pusė šalies aukštųjų technologijų importo, taip pat sankcijas Rusijos elitui, kurį jis pavadino „korumpuotais milijardieriais“, ir bankams.

J. Bidenas dar kartą pareiškė, kad papildomos JAV pajėgos vyksta į Rytų Europą, bet ne kautis Ukrainoje – jos gins „kiekvieną“ NATO teritorijos centimetrą.

Aviacijos antskrydžio sirenos nuaidėjo virš Kijevo auštant, kai per pirmąjį nuo Antrojo pasaulinio karo miesto bombardavimą buvo susprogdintas oro uostas. Miestas paskelbė naktinę komendanto valandą, bet nurodė, kad požeminės stotys dirbs kaip bombų priedangos.

Kijevas taip pat pranešė, kad per mirtiną puolimą 18 žmonių žuvo karinėje bazėje netoli Juodosios jūros Odesos uosto. Ukraina taip pat pranešė, kad karinis lėktuvas su 14 žmonių sudužo į pietus nuo Kijevo ir kad pareigūnai mėgina nustatyti, kiek žmonių žuvo. Taip pat pranešta, kad Rusijoje sudužus transporto lėktuvui žuvo įgula.

Ukrainos pajėgos pranešė nukovusios „maždaug 50 rusų okupantų“, mėgindamos atremti Maskvos palaikomus separatistus, kurie puolė miestą prie fronto linijos. Šio pranešimo AFP negalėjo iš karto patvirtinti.

Dabar aerodromas gali tapti strategine Rusijos pajėgų sustojimo vieta, į kurią bus galima perkelti karius, kurie galės pulti vyriausybės pastatus ir prezidentūrą Kijeve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės