Tačiau Ukrainos prezidentūra penktadienį perspėjo, kad kalinių paleidimo procesas dar nėra užbaigtas ir kad pranešimai apie jo užbaigimą „neatitinka tikrovės“.

Naujienų agentūra „Interfax“ taip pat citavo vieną informuotą pareigūną Maskvoje, sakiusį, kad ukrainiečių kalinių paleidimui reikalingi dokumentai tebetvarkomi ir kad šiam procesui dar gali prireikti laiko.

Ketvirtadienį paskirtas naujasis Ukrainos generalinis prokuroras Ruslanas Riabošapka pranešė, kad apsikeitimas kaliniais su Rusija jau prasidėjo. Tarp Rusijos paleidžiamų asmenų turėtų būti O. Sencovas, nuteistas 2015 metais prieštaringai vertinamoje byloje už „teroro atakų“ planavimą Kryme, kurį 2014-aisiais aneksavo Maskva.

Be to, tarp jų buvo įvardytas Pavlo Hrybas, anksčiau šiais metais nuteistas už tai, kad esą kurstė vieną moksleivę iš Sočio surengti teroro aktą per išleistuvių šventę, ir 24 ukrainiečių jūreiviai, sulaikyti Rusijos per pernai lapkritį prie Kerčės sąsiaurį įvykusią konfrontaciją tarp abiejų šalių karinių laivynų; Volodymyras Baluchas, 2016 metų gruodį sulaikytas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir Mykola Karpiukas, sulaikytas 2014 metų kovą.

„Meldžiamės. Apsikeitimas įvyko: jūrininkai, Sencovas, Karpiukas, Baluchas, Hrybas skrenda namo! Laukiame“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtame R. Riabošapkos pranešime.

Pasak Rusijos radijo „Echo Moskvy“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksejaus Venediktovo, lėktuvas su grąžinamais ukrainiečiais turėjo nusileisti Kijeve apie 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Penktą ryto lėktuvas su paleistais ukrainiečiai, įskaitant Sencovą ir jūreivius, turi nusileisti Kijeve“, – per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbė A. Venedktovas.

Rusijos kalintų ukrainiečių jūrininkų artimieji nurodė gavę informacijos, kad jie jau sugrąžinti į tėvynę ir kad šeimų nariai vyksta į Kijevą jų pasitikti, rašo naujienų agentūra „Unian“.

Tuo metu „Interfax“ šaltinis Maskvoje sakė, kad apsikeitimas realiai dar neprasidėjo ir kad dokumentai tebetvarkomi.

„Per „Telegram“ kanalus pasirodę pranešimai, kad Maskva ir Kijevas pradėjo apsikeitimą, o kolona su kaliniais juda į Ostafjevo oro uostą Pamaskvėje, neatitinka tikrovės, – sakė jis. – Apsikeitimo pradžiai dar reikia laiko dokumentams sutvarkyti.“

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) irgi nurodė, kad derybos dėl Rusijoje kalinamų ukrainiečių tebevyksta.

„Sudėtingas derybų dėl apsikeitimo įkaitais procesas tęsiasi. Būkite kantrūs – tikiuosi, nebeilgam“, – per „Facebook“ penktadienį parašė SBU atstovė Olena Hitlianska.

Ji taip pat paprašė neplatinti nepatvirtintos informacijos.

Ukrainos prezidentūra taip pat paneigė, kad apsikeitimas jau įvyko.

„Kalinamų asmenų abipusio paleidimo procesas tęsiasi. Informacija apie jo pabaigą neatitinka tikrovės. Kai abiejų pusių laikomų asmenų paleidimo procesas baigsis, prezidento biuras apie tai informuos oficialiais kanalais“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Liepos 12-ąją Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per savo pirmąjį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptarė padėtį separatistinio konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje, galimybę surengti derybas vadinamuoju Normandijos formatu, dalyvaujant Vokietijai ir Prancūzijai, taip pat galimą apsikeitimą kaliniais.

Vėliau tą mėnesį Rusijos žmogaus teisių įgaliotinė Tatjana Moskalkova ir Ukrainos ombudsmenė Liudmyla Denisova susitiko Maskvoje ir apsikeitė Rusijoje ir Ukrainoje kalinamų asmenų sąrašais bei susitarė dėl jiems reikalingos pagalbos.

Į Ukrainos pateiktą sąrašą buvo įtraukta 150, o Rusijos – 34 asmenys.