Vienas liudininkas sakė matęs mažiausiai du žuvusius žmones.

Atsakomybę už ataką prisiėmė Somalio ekstremistų grupuotė „al Shabab“, kuri 2013 metais įvykdė 67 gyvybes nusinešusią ataką Nairobio prekybos centre „Westgate Mall“.

Grupuotė nurodė, kad jos nariai antradienį užpultame komplekso viduje kovoja toliau.

Šalia komplekso degė keli automobiliai. Žmonės bėgo iš atakos vietos, kai kurie buvo nešami. Mažiausiai vienas žmogus buvo nešamas neštuvais. Kai kas glaudėsi už automobilių ir šaukė, kiti bandė slėptis už fontanų ir kitų prabangaus komplekso teritorijoje esančių objektų.

Smells terror attack ongoing in
Nairobi's DusitD2 5stars hotel #Kenya pic.twitter.com/ludNX4r3NS— Harry Boone (@towersight) January 15, 2019

Nairobio Vestlandso rajone esančiame komplekse yra didelis viešbutis „DusitD2“, bankų skyrių ir biurų.

„Tai baisu. Tai, ką mačiau, baisu. Bėgdamas lauk mačiau žmogų ir visur, kaip atrodė, kapotą mėsą“, – sakė liudininkas Charlesas Njenga.

Kitas vyras, kuris nesakė savo vardo, pasakojo pasislėpęs biure. „Slėpiausi. Mano kolegos visur lakstė“, – sunkiai atgaudamas kvapą sakė jis.

Liudininkas Robertas Murire teigė matęs mažiausiai du lavonus ir žaliais rūbais vilkinčius užpuolikus su amunicija.

Kol kas neaišku, kiek užpuolikų dalyvavo atakoje.

Šaudymas tęsėsi kelias minutes po pirmųjų pranešimų, greitosios pagalbos automobiliams, saugumo pajėgoms ir ugniagesiams skubant į įvykio vietą. Iš komplekso kilo juodi dūmai. Atvyko bombų neutralizavimo komanda; ten esantys automobiliai buvo aptverti baiminantis, kad juose gali būti sprogmenų.

Policija pranešė detonavusi vieną sprogmenų prikrautą automobilį. Viename komplekso koridoriuje buvo pastebėta nesprogusi granata.

Atakos vietos link su ginklais rankose pamažu ėjo žmonės, panašūs į saugumo pajėgų narius civiliais drabužiais.

„Nusiuntėme pareigūnų į įvykio vietą, įskaitant (pareigūnus) iš kovos su terorizmu skyriaus, bet daugiau informacijos kol kas neturime“, – sakė policijos atstovas Charlesas Owino.

Saugumo pajėgos skubiai išvedė didelę moterų grupę; viena moteris buvo su plaukų suktukais. Dešimtys kitų žmonių buvo išvesti pareigūnams civiliais drabužiais einant iš vienos komplekso parduotuvės į kitą. Kai kurie žmonės buvo iškėlę rankas, kad parodytų esantys neginkluoti.

„Al Shabab“ yra pažadėjusi atkeršyti Kenijai už jos karių siuntimą į Somalį nuo 2011 metų. Ši su „al Qaeda“ susijusi grupuotė Kenijoje yra nužudžiusi šimtus žmonių. Kenija jos taikiniu tampa dažniau nei kitos penkios šalys, skiriančios karių Afrikos Sąjungos (AS) pajėgoms Somalyje.

Antradienio ataka daugeliui Kenijoje iškart priminė „Westgate Mall“ užpuolimą, kai „al Shabab“ ekstremistai, įsiveržę į šį prabangių parduotuvių centrą, svaidė granatas ir išprovokavo kelias dienas trukusią apsiaustį.

Atakuotas viešbučio kompleksas yra mažiau nei už dviejų kilometrų nuo „Westgate Mall“, miesto rajone, kuris laikomas vienu saugiausių. Kompleksas įsikūręs palyginti ramioje, medžiais apaugusioje gatvėje netoli vienos iš pagrindinių gatvių.

Ataka surengta lygiai treji metai po to, kai „al Shabab“ ekstremistai užpuolė vieną Kenijos karinę bazę Somalyje. Per tą užpuolimą žuvo dešimtys žmonių.

Per ataką žuvo mažiausiai penki žmonės, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Fotografas pranešė matęs penkis kūnus ant stalų restorano terasoje.

Atsakomybę už ataką prisiėmė Somalio ekstremistų grupuotė „al Shabab“, kuri 2013 metais įvykdė 67 gyvybes nusinešusią ataką Nairobio prekybos centre „Westgate Mall“.

Tuo metu vienas aukšto rango policijos pareigūnas, vienas pirmųjų atvykęs į incidento vietą, tačiau pageidavęs likti nežinomas, sakė matęs 14 žuvusiųjų kūnų.

„Dar daugiau jų gali būti viršuje. 14 (kūnų) išmėtyti biurų ir restorano vestibiuliuose apatiniame aukšte. Kai kurie jų guli ant grindų, o kiti sukniubę ant stalo, apmėtyto maistu“, – pasakojo pareigūnas.

Bendra situacija komplekse „DusitD2“ tebėra neaiški, elitinės policijos pajėgos apsupusios jo teritoriją. Iš ten pareigūnai evakuoja žmones ir bando surasti potencialius užpuolikus.

Ataka buvo „koordinuota“ operacija, pranešė Kenijos policijos vadas Josephas Boinnetas.

„Dabar galime patvirtinti, kad ši nusikalstama veika prasidėjo apie 15 val. (vietos, 14 val. Lietuvos laiku) ir buvo koordinuoto pobūdžio. Ji prasidėjo sprogimu „I&M Bank“, per kurį taikytasi į tris automobilius stovėjimo aikštelėje, (o tada įvyko) mirtininko sprogdinimas viešbučio „Dusit“ vestibiulyje“, – sakė jis per televiziją.

Pasak J. Boinneto, „keli svečiai patyrė sunkių sužalojimų“, tačiau nenurodė, ar per incidentą žuvo žmonių.

Policijos vadas taip pat sakė, kad saugumo pajėgos tebedirba išpuolio vietoje.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra paieška ir gelbėjimas bei nusikaltėlių neutralizavimas“, – sakė J. Boinnetas.

Praėjus beveik šešioms valandoms nuo išpuolio pradžios komplekso apylinkėse tebegirdimi pavieniai šūviai.