Manoma, kad programai bus išleista didžiulė suma – 2 443 naikintuvai kainuos 382 mlrd. dolerių.

Vadinamieji penktosios kartos naikintuvai taip sukonstruoti, kad jų nepastebėtų priešo radarai ir kad Amerika dešimtmečius įgytų pranašumo oro erdvėje.

Visgi atrodo, kad JAV turės konkurentę – Kiniją, kuri šią savaitę išbandė J-20 naikintuvą. Panašėja į karinio ginklavimosi varžybas tarp dviejų galingų valstybių, teigia AFP.

Amerikiečiai, net kai kurie Pentagono pareigūnai kritikuoja naikintuvus „Lockheed Martin F-35“.

JAV gynybos pareigūnų teigimu, iš pradžių planuota išleisti suma padvigubėjo iki 92 mln. dolerių už naikintuvą.

2001 m. sudaryta sutartis turėjo galioti dešimt metų, tačiau dėl bandymų ir dizaino klausimų ją pratęsė iki 2016 m.

Informacijos technologijų kompanija „Lockheed Martin“ kartu su karinės aviacijos įmonėmis „Northrop“ ir „BAE Systems“ kuria trijų modelių naikintuvus, kurie bus tinkami tiek išpuoliams sausumoje, tiek žvalgybai.
F-35A turėtų pakeisti Amerikos karinių oro pajėgų naikintuvus F-16 ir A-10, F-35C – naikintuvus F-18, o galintys kilti vertikaliai F-35B naikintuvai pakeis „Harrier“ naikintuvus.

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas įspėjo, kad nebegalima viršyti numatytų išlaidų, ir išreiškė susirūpinimą dėl vertikaliai kylančių naikintuvų.

Siekiant taupyti, Pentagono pareigūnas nusprendė atidėti 124 iš numatytų 449 šio modelio naikintuvų pirkimą iki 2016 m.

Kitas ginčytinas klausimas – „General Electric“ ir „Rolls Royce“ antras naikintuvo variklis, sukurtas tam atvejui, jei neveiktų „Pratt & Whitney“ variklis. R. Gatesas įsitikinęs, kad antro variklio nereikia.