Centimetras po centrimento patikrintas netoli Valbžycho 65 kilometre galimai slepiamas lobis nerastas: nei minų, nei kitų sprogmenų, galinčių patvirtinti apie esantį „auksinį traukinį“, kariškiai nerado.

Kariškiai jau išyko į savo dislokavimo vietas, informuoja TVN24.

Ir vėl kyla klausimas: ar geležinkelio trasa tarp Vroclavo ir Valbžycho 65 kilometre ir toliau slepia savo lobį? Atsakyti į jį kol kas negali nei Valbžycho miesto administracija, nei kariškiai.

Išminuotojai paieškų metu rado nedidelį II pasaulinio karo šovinių kiekį, tačiau, kaip rašo vietos laikraštis „Gazeta Vroclavska“, jų galima rasti visoje Lenkijos teritorijoje.

Tuo tarpu „auksinio traukinio“ paieškas kritiškai vertina lobių ieškotojai.

Tadeuszas Slowikowskis, kuris kelias dešimtis metų ieškojo lobių prie Valbžycho, aiškina, jog pakaktų į tunelį įleisti kelias kameras ir situacija paaiškėtų. Pasak jo, kol kas išminuotojai nuvalė tik galimo tunelio paviršių.

Kaip toliau elgsis Valbžycho meras? Netametama galimybė surasti turtingą bendrininką, kuris galėtų panaudoti galingą techniką ir įvažiuoti į tunelio vidų.

Valbžycho miestą ir jį supančias miškingas kalvas užplūdo aukso ieškotojų minios. Tokia situacija susiklostė po to, kai du vyrai, vienas lenkas ir vienas vokietis, per savo advokatus valdžią informavo aptikę nacių traukinį su vertingu lobiu, kuris, kaip skelbiama, sprukdamas nuo Raudonosios armijos, prapuolė 1945 metų pavasarį.

Įkvėpti šios legendos, žmonės, apsiginklavę metalo detektoriais ir georadarais, plūste plūsta į minėtąją teritoriją. Nemažai tokių, kurie ieškoti lobio atvyko ir iš Vokietijos.

DELFI primena, kad Lenkiją apėmė masinė psichozė po Lenkijos kultūros viceministro Piotro Zuchowskio pareiškimo, esą giluminių radarų nuotraukose jis savo akimis matęs nacių traukinio kontūrus.

Vieta, kur esą gali būti nacių traukinys, yra atkarpoje tarp 61 ir 65 geležinkelio bėgių, jungiančių Valbžychą ir Vroclavą, kilometrų.

Provincijos gubernatorius Tomaszas Smolarzas sakė, kad vietovėje intensyviai patruliuoja policija ir geležinkelio pareigūnai, kurie rūpinasi, kad lobio ieškotojai nepapultų po bėgiais važinėjančiais traukiniais.

„Saugomi keli hektarai teritorijos. Žmonių neleidžiame į vietą supančius miškus. Panašu, kad čia susirinko mažiausiai pusė visų Valbžycho gyventojų. Mes baiminamės dėl jų saugumo“, – „The Associated Press“ sakė vietos policijos atstovė Magdalena Koroscik.

Ji perspėjo, kad išvengti iš nugaros 70 kilometrų per valandą greičiu atidundančio traukinio praktiškai neįmanoma.

Skelbiama, kad tragedija vos nesibaigė vieno lobio medžiojo bandymas ant bėgių pasidaryti asmenukę. T.Smolarzas taip pat prašė šalies kariuomenės apžiūrėti vietovę.

Ankstesnės lobio paieškos nebuvo sėkmingos – rasta tik surūdijusio metalo.