„Aš esu pasirengusi kalbėtis su pačiu velniu, kad kiekvienas mūsiškis sugrįžtų“, – sakė per pirmąją savo spaudos konferenciją po netikėto jos paleidimo, kuris buvo atliktas mainų kaliniais su Maskva būdu bei užbaigė dėl jos kilusį didelį diplomatinį sujudimą.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas ketvirtadienį nurodė, kad šiuo metu Rusijoje ir Kryme ar Ukrainos rytuose yra 174 ukrainiečiai, laikomi nelaisvėje.

„Kai sakoma, kad mes nesivelsime su separatistais į politinius reikalus, aš taip nemanau. Aš kalbėsiuosi su bet kuo“, – sakė N.Savčenko, kuri prieš pradėdama kalbą sugiedojo Ukrainos himną.

„Ką aš pasakyčiau (Vladimirui) Putinui? Šalin rankas nuo Ukrainos! Šalin rankas nuo bet kurios šalies, kurią užgrobėte“, – pabrėžė ji.

N.Savčenko sakė esanti „pasirengusi ir kautis, ir siekti taikos“, dar pridurdama: jeigu separatistų kovotojai taip pat pasirengę derėtis, „tuomet mes rasime bendrą supratimą“.

35-erių karo lakūnė, sraigtasparnio pilotė, išrinkta į parlamentą tuo metu, kai buvo rusų nelaisvėje, dar sakė žurnalistams, kad galėtų kandidatuoti į prezidento postą, „jei to reikia ukrainiečiams“.

„Ukrainiečiai, jeigu jums reikia, kad būčiau prezidentė, puiku, aš būsiu prezidentė, – nurodė ji, tačiau tuoj pat pridūrė: – Tiesą sakant, nesakyčiau, kad to noriu; man patinka skraidyti; bet jeigu reikia, darysiu viską“.

N.Savčenko trečiadienį buvo išmainyta į du Ukrainoje nuteistus rusų karius, kuriuos Kijevas apkaltino karine žvalgyba, nors Rusija tai neigia.

Kijeve ji buvo sutikta kaip tautos didvyrė.

N.Savčenko kovo 22 dieną buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų Rusijos žurnalistų žūties Ukrainos rytuose 2014 metais. Tada ji pateko į prorusiškų separatistų nelaisvę Ukrainos rytuose, o vėliau atsirado Rusijos arešte kitapus sienos. Maskva tvirtina, kad N.Savčenko pateko į Rusijos teritoriją sprukdama nuo separatistų, o Ukraina tvirtino, kad karė buvo pagrobta ir slapta išvežta į Rusiją.

Lakūnė sakė iki pat paskutinės akimirkos nežinojusi, kad bus paleista.

Pasak jos, jie atėjo vidurnaktį ir pasakė „ruoškis išeiti su visa savo manta“.

„Jie nesakė kur eisime. Nežinojau, ar į Sibirą, ar į Magadaną (liūdnai pagarsėjusį kalėjimų kraštą), ar į Ukrainą“, – pažymėjo ji.

N. Savčenko byla dar labiau pablogino Ukrainos ir Rusijos santykius, Kijevo vyriausybės pajėgoms kaunantis su prorusiškais separatistais, kuriuos Maskva neigia remianti, nors esama įrodymų, kad jos kariai yra siunčiami į konflikto zoną.