N. Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo.

34-erių karo lakūnė neigia buvusi susijusi su apšaudymu, per kurį žuvo tie du žurnalistai.

Praėjusį trečiadienį ji pradėjo bado streiką, atsisakydama ir maisto, ir vandens, taip protestuodama prieš nuosprendį ir reikalaudama nedelsiant išleisti ją į Ukrainą.

Advokatai pirmadienį sakė labai nerimaujantys dėl jos sveikatos.

„Kaip jai sakė gydytojai, kraujas virto degutu, kurį širdžiai labai sunku pumpuoti, yra didelė trombo susidarymo ir staigios mirties, tiesiog miegant, tikimybė“, – parašė savo feisbuko paskyroje vienas jos advokatų Nikolajus Polozovas.

Kai tyrimų rezultatai parodė, kad jos sveikata blogėja, kalėjimo pareigūnai pagrasino pradėti jos maitinimą prievarta, siūlė ją guldyti į ligoninę, bet ji atsisakė, pažymėjo advokatas.

Vis dėlto ji sutiko, kad jai į veną būtų leidžiama gliukoze ir fiziologinis druskos tirpalas.

Tuo tarpu kalėjimo administracija pirmadienį savo pranešime nurodė, kad N. Savčenko būklė „stabili“, ir kad ji sutiko su „palaikomuoju gydymu“.

Pasak N. Polozovo, N. Savčenko šiuo metu neketinanti pradėti valgyti ir gerti vandenį; ji sakė dar sugebanti laikytis, bet jėgų visai nebe daug. Tikisi išsilaikyti iki ketvirtadienio, kada ją vėl galės aplankyti advokatai.

V.Savčenko ragina ją palaikančius žmones užduoti tik vieną klausimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kai jis balandžio 14 dieną per televiziją bendraus su tauta. Ji prašė paklausti,kad V. Putinas ketina sugrąžinti ją namo į Ukrainą.