Remiantis tyrimo, surengto šešiose musulmoniškose šalyse, rezultatais, 63 proc. Tuniso gyventojų ir 67 proc. egiptiečių nurodė, kad demokratija yra jiems geriausia valdymo forma.

Labiausiai demokratiškai nusiteikusi šalis - Libanas, kur "liaudies valdžios" nori 84 proc. gyventojų, o vienintelė valstybė, kurios gyventojai be entuziazmo žiūri į demokratijos idėją, yra konservatyvusis Pakistanas (42 proc.).

Drauge Pakistanas pirmauja tarp minėtų šalių tuo, kas yra susiję su polinkiu į šariatą - kad įstatymai visiškai atitiktų islamo normoms sutinka 82 proc. gyventojų.

Šariato šalininkai taip pat yra Jordanijos (72 proc.) ir Egipto (60 proc.) gyventojai, kurie tuo pačiu metu pirmenybę teikia demokratinei valdymo formai, pažymima Amerikos centro tyrime.

Šariatas, kaip įstatymų leidimo pagrindas, turi kur kas mažiau šalininkų Tunise (23 proc.), Turkijoje (17 proc.) ir Libane (17 proc.).

Dauguma apklaustųjų šešiose musulmoniškosiose šalyse taip pat mano, kad vyrai ir moterys turi naudotis vienodomis teisėmis. Čia pirmauja vėl libaniečiai, kur beveik 40 proc. gyventojų sudaro krikščionys, - 93 proc. šios šalies gyventojų pritaria lyčių lygybei, o su jais nesutinka tik 58 proc. egiptiečių.

Visose šalyse didžioji dauguma gyventojų smerkė ekstremizmą: "al Qaedą"rėmė tik 19 proc. egiptiečių, 16 proc. tunisiečių ir 13 proc. pakistaniečių.

Tuniso gyventojai, kurie prieš pusantrų metų pirmieji davė postūmį "arabų pavasariui" ir nuvertė 30 metų valdžiusį prezidentą Zine`ą El Abidine`ą Ben Alį, taip pat pareiškė savo nuomonę dėl savo šalies ateities.

Tik 45 proc. tunisiečių sutiko su tuo, kad esant naujai valdžiai gyventi geriau nei buvo esant senai, o 42 proc. gyventojų su šiuo teiginiu nesutinka. Tačiau 75 proc. tunisiečių optimistiškai žiūri į ateitį ir mano, kad šalies ekonomika bus atkurta ir plėtosis.

Apklausa buvo atlikta 2012 metų kovą ir balandį.