Turkijoje gimusi advokatė ir žmogaus teisių gynėja Seyran Ates šią savaitę lankėsi Londone, kur rinkosi vietą galimai liberaliai mečetei, kurioje lygiomis teisėmis galėtų melsis visas islamo atšakas išpažįstantys vyrai, moterys ir LGBT bendruomenės nariai.

Moteris teigia, kad Didžiojoje Britanijoje tokia mečetė gali būti įkurta jau po metų. Anot S. Ates, tokių maldos namų verkiant reikia visose Europos valstybių sostinėse.

„Ši idėja ne mano vienos. Tai naujas judėjimas, tai revoliucija. Galiu tapti liberalios mečetės veidu, tačiau už šio sumanymo slepiuosi ne aš viena. Turime milijonus rėmėjų visame pasaulyje“, – teigia advokatė.

Berlyne „Ibn Rushd-Goethe“ mečetė pradėjo veikti birželį. Jos atidarymas kaip reikiant papiktino konservatyvius musulmonus ne tik Europoje, bet ir Egipte ir Turkijoje. S. Ates socialinėje žiniasklaidoje sulaukė grasinimų susidoroti, jai buvo pranešta, kad mirs per konfliktą tiesiog gatvėje. Egipte veikianti islamo organizacija „Dar al-Ifta al-Masriyyah“ skelbia, kad mečetės veiklos principai nesuderinami su islamu. Kairo „al-Azhar“ universiteto teisės departamento atstovai išplatino fatvą dėl liberalių mečečių.

Vyriausioji Turkijos musulmonų institucija „Diyanet“ teigia, kad ši mečetė tėra eksperimentas, „kurios tikslas labai konkretus – pakenkti religijai“.

54 metų S. Ates, kurią nuo 2006 metų saugo policija, buvo priversta stiprinti savo saugumą. Jos dviejų dienų apsilankymo Londone maršrutas laikytas paslaptyje, teigiama, kad ją lydėjo apsaugos pareigūnai. Paklausta, ar baiminasi dėl savo gyvybės, ji atsakė: „Taip, šiek tiek. Gali būti, kad man gresia pavojus. Žmonės mane atpažįsta“.

Nors atidarymo dieną Berlyno mečetėje ir buvo sausakimša, po grasinimų mirtimi maldininkų skaičius drastiškai sumenko. „Žmonės tiesiog pradėjo bijoti čia melstis“, – konstatuoja S. Ates. Drąsi moteris pridūrė, kad 95 proc. elektroninių laiškų, kuriuos ji gavo po maldos namų Berlyne atidarymo, buvo drąsinantys.

Liberali mečetė Berlyne duris atvėrė po aštuonerių metų. „Tikiuosi, kad dabar reikalai judės greičiau“, – tvirtina S. Ates. Metų pabaigoje ji planuoja dar vienus tokius maldos namus atidaryti Freiburge. Moteris aktyviai bendradarbiauja su kitais progresyviai mąstančiais musulmonais, tarp kurių ir imamė Ani Zonnevel iš Los Andželo ir imanė iš Danijos Shirin Khankan, kuri praeitais metais Kopenhagoje atidarė moterims skirtą mečetę, ir kitais.