Miesto gyventojai socialiniuose tinkluose rašo, kad sviediniai pasiekia Donecko miesto Kirovskij rajoną, dalis namų apgriauta, dega turgus.

„Dega turgus, užsidegė elektrinė „Skočinskio“ šachtoje. Sprogimai aidi visame mieste. To nebuvo jau seniai“, – rašo interneto vartotojas.

Taip pat miesto gyventojai praneša, kad ligoninėse daugybė sužeistų separatistų, kurių ryte nebuvo matyti, o tai yra ganėtinai neįprasta.

„Dengtame turguje „beždžionių“ nebuvo. Turbūt visus permetė į mėsmalę“, – savo versija dalijosi socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

Pranešama apie Donecko miesto rajone Kijevskij sužeistus vyrą ir moterį. Gatvėse žmonių nematyti.

Taip pat pranešama, kad keli šimtai šachtininkų dėl pataikiusio sviedinio strigo „Zasiadko“ šachtoje.

„Donecko liaudies respublikos“ atstovas Eduardas Basurinas patvirtino, kad po žeme šiuo metu yra 379 šachtininkai. Be elektros energijos tiekimo liko šachtos „Zasiadko“, „Skočinskio“ ir „Abakumova“.


Pastarojoje šachtoje žmonių nebuvo.

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas apkaltino Rusiją dėl Minsko susitarimų pažeidimo.

Iš šachtos evakuojami kalnakasiai

Rytinėje Ukrainoje esančioje kasykloje įkalinti kalnakasiai yra evakuojami, trečiadienį pranešė naujienų agentūra RIA, cituodama pagalbos tarnybų atstovą separatistų kontroliuojamame Donecko regione.

Kiek anksčiau naujienų agentūros, kurios rėmėsi regiono pareigūnų pranešimais, informavo, kad dėl susišaudymų nutrūkus elektros energijos tiekimui Skočynskio kasykloje po žeme liko daugiau nei 350 kalnakasių.

Naujienų agentūra „Interfax“ taip pat pranešė, kad separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos (DLR) Nepaprastųjų situacijų ministerija pradėjo kalnakasių evakuaciją iš Skočynskio šachtos.

„Maždaug prieš valandą mes pradėjome kalnakasių iškėlimo darbą iš be elektros energijos likusios Skočynskio šachtos. Šiuo metu darbas vyksta toliau. Į paviršių iškelta daugiau nei 300 kalnakasių“, – sakė ministerijos atstovas.

„Per apšaudymą po žeme buvo 328 kalnakasiai. Kalnakasių iškėlimas gerve tęsiamas“, – pridūrė jis.

Anksčiau DLR kariuomenės korpuso vado pavaduotojas Eduardas Basurinas pranešė, kad Donecke elektra dingo dviejose šachtose – Abakumovo ir Skočynskio. Po žeme liko 379 žmonės.

Rytinėje Ukrainoje nesiliauja susišaudymai, nepaisant prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės sudarytos paliaubų sutarties.

Nelaisvėn paimtas rusų karys

Donecko srityje esančioje Marjinkoje nuo pat ankstyvo ryto separatistai mėgina prasiveržti pro Antiteroristinės operacijos pozicijas, o Ukrainos ginkluotosios pajėgos nelaisvėn paėmė rusų karį.

Apie tai pranešama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“, rašo tsn.ua.

Antiteroristinės operacijos kovotojų pateikiama informacija, nelaisvėn paimtas rusų karys buvo sužeistas.

„14 val. Marjinką ir Krasnohorivką išlaikome. Visi sužeistieji išgabenti. Pagalbai atvykus sustiprintos pozicijos. Paimtas belaisvis. Laikomės“, – štai tokią informaciją pateikia Ukrainos kariai.

Be to, remiantis Antiteroristinės operacijos kovotojų pateikiama informacija, nelaisvėn paimtas rusas papasakojo, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas Marjinkoje šturmuoja apie 500 rusų karių.

Vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ centras „Mirotvorec“ patikslino, kad tuo metu, kai „Antiteroristinės operacijos“ kovotojai išėjo neštuvų, į plotą, kuriame buvo sužeistas rusų karys, separatistai pradėjo smūgiuoti artilerijos sviediniais. Vienas sviedinys pataikė į sužeistą rusą ir jis žuvo vietoje.

Šiandien Ukrainos prezidento Petro Porošenkos administracijos atstovai jau pateikė separatistų surengto puolimo šalia Marjinkos detalių.

Vyksta mūšiai tarp šalies pajėgų ir separatistų

Nuožmūs mūšiai verda tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje, skelbia BBC.

Kovos, kuriose, kaip pranešama, naudojama sunkioji artilerija ir tankai, vyksta Marijinkoje ir Krasnohorivkoje, netoli sukilėlių kontroliuojamo Donecko miesto.

Ukrainos pareigūnai pranešė, kad mūšiai netoli šių miestelių prasidėjo anksti ryte.

Nepatvirtintais duomenimis, per intensyvius mūšius sužeista daugiau nei 20 Kijevo karių.

Daugiau nei 6 400 žmonių žuvo per kovas Rytų Ukrainoje, prasidėjusias 2014 m. balandį, kai separatistai užėmė dideles dviejų rytinių regionų teritorijas.

Tai įvyko po to, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį. Tiesa, Kremlius nesutinka su žodžiu „aneksija“, kurį neseniai savo kalboje pavartojo Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Maskva tikina, kad Krymas „vėl susijungė“ su Rusija.

Separatistai nurodo 15 žuvusiųjų

Ukrainos rytuose vyriausiasis separatistų vadeiva pranešė, kad trečiadienį žuvo apie 15 kovotojų ir civilių per susirėmimus su Ukrainos vyriausybės pajėgomis netoli separatistų kontroliuojamo Donecko.

„Šiuo metu apie 15 asmenų žuvo, tokie yra Donecko liaudies respublikos nuostoliai“, – taip, anot separatistų naujienų agentūros DAN, sakė jų ginkluotųjų pajėgų atstovas Vladimiras Kononovas. Šio pranešimo iš kitų šaltinių nepavyko patvirtinti.

Anksčiau Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad prie Marjinkos, esančios vakarus nuo Donecko, buvo sėkmingai ir be nuostolių atremta ginkluota trečiadienį paryčiais pradėta separatistų ataka.

Ukrainos kariškiai tvirtino, kad separatistai apšaudė vyriausybės karių pozicijas prie Marjinkos ir Krasnohorivkos iš tankų ir artilerijos, eskaluodami konfliktą šalies rytuose.

Separatistų vyriausiasis vadas Eduardas Basurinas neigia, kad jo ginkluotos pajėgos pradėjo puolimą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas leido savo pajėgoms panaudoti artileriją рrie Marjinkos ir Krasnohorivkos, kad būtų išvengta nuostolių tarp Ukrainos karių.

„...Ukrainiečių vadovybė, perspėjusi tarptautinius partnerius, buvo priversta panaudoti artileriją, kuri iki šiol buvo užnugaryje Minsko susitarimais apibrėžtame rajone“, – sakė Generalinio štabo atstovas.