„Ataskaitoje aprašomos Rusijos pastangos daryti įtaką rinkimams ir dokumentuojami atlikti nusikaltimai“, – teigiama generalinio prokuroro W. Barro laiške Kongresui.

„Specialusis prokuroras nenustatė, kad kažkas iš JAV žmonių ar D. Trumpo rinkiminės kampanijos vykdytojų dalyvavo sąmoksle ar sąmoningai bendradarbiavo su Rusija“, – rašoma ataskaitos santrumpoje.

Antroji ataskaitos dalis paliečia trukdymo teisingumui klausimą. W. Barro ataskaitos santrumpoje teigiama, kad specialusis prokuroras praneša „galiausiai nusprendė nepateikti įprastinio kaltinamojo nuosprendžio“.

„Specialusis prokuroras nepadarė vienokios ar kitokios išvados, ar D. Trumpas kliudė vykdyti teisingumą, trukdydamas tyrimui“, – tęsiama ataskaitos santraukoje.

Toliau laiške tiesiogiai cituojama R. Muellerio ataskaita: „Nors ši atskaita nepateikia išvados, kad prezidentas įvykdė nusikaltimą, ji taip pat jo nereabilituoja“.

W. Barras teigia, jog nebuvo pakankamai įrodymų „nustatyti, kad prezidentas trukdė teisingumo vykdymui“.

W. Barras savo laišką Kongresui užbaigia teigdamas, kad paskelbs daugiau ataskaitos detalių, tačiau daliai detalių taikomi apribojimai ir jos paskelbtos nebus.

„Turint omenyje šiuos apribojimus, ataskaitos pateikimo tvarka iš dalies priklauso nuo to, kaip greitai Departamentas galės nustatyti, kuri medžiaga, kaip numato įstatymai, negali būti paviešinta. Paprašiau specialiojo prokuroro pagalbos analizuojant visą ataskaitoje esančią informaciją kaip įmanoma greičiau“, – tvirtino W. Barras.

W. Barras dokumentą gavo penktadienį ir jį išanalizavo.

Kokia buvo reakcija?

Kongreso narys demokratas Jerry’is Nadleris, Atstovų Rūmų teismų komiteto pirmininkas, pabrėžė, kad generalinis prokuroras neišsiaiškino, ar D. Trumpas galėjo trukdyti vykdyti teisingumą.

W. Barras teigia, jog prezidentas galėjo užkirsti kelią teisingumo vykdymui, tačiau kaltinamajam nuosprendžiui dėl kliudymo „vyriausybei, atsižvelgiant į teisinius standartus, reikėtų įrodyti, kad nusikalstamų ketinimų turėjęs žmogus įsitraukė į kliudomąją veiklą“.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai ataskaitos išvadas apibūdino kaip „visišką prezidento išteisinimą“.

D. Trumpo asmeninis advokatas Rudy Giuliani sakė, kad ataskaita buvo „geresnė, nei jis tikėjosi“.