Dešiniųjų leidiniai negaili pagyrų buvusiai konservatorių ministrei pirmininkei, kuri mirė pirmadienį, būdama 87 metų. "The Daily Telegraph" ją vadina "kovotoja už laisvę darbuotojams, šalims ir pasauliui".

"Sunku įvertinti jos pasiekimų mastą ir pripažinti mūsų skolos jai dydį", - sakoma jo redaktoriaus skiltyje.

"Užtikrintai galima pasakyti tai, kad, jeigu ji niekada nebūtų buvusi premjerė, ... ši šalis neabejotinai būtų skurdesnė, o laisvojo pasaulio apimtis - mažesnė. Jeigu Britanija vis dar yra Didžioji, taip yra dėl šios didžiausios iš britų", - rašoma joje.

M.Thatcher, patyrusi insultą atsigavimo periodu po nedidelės operacijos, mirė pirmadienį Londono viešbutyje "Ritz", kuris priklauso Barclay šeimai - "The Daily Telegraph" savininkei.

Šis laikraštis priskiria M.Thatcher nuopelnus dėl "Britanijos nukreipimo iš demoralizavimo kelio".

Populiarusis "Daily Mail" pirmajame puslapyje išspausdino antraštę "Moteris, kuri išgelbėjo Britaniją" ir vadina ją "motina, žmona, lydere, valstybės veikėja, legenda".

Centro dešinės "The Times", kuris išleido 16 puslapių priedą, savo vedamajame straipsnyje teisina dažnai prieštaringai vertintą jos vadovavimą ir vadina ją "didžiausia savo laiko dominuojančia politine figūra".

Dauguma kritikos M.Thatcher adresu sukasi aplink jos kryptingą ekonominių reformų vajų, pakeliui naikinant anksčiau galingas Britanijos profesines sąjungas.

"Sunku matyti, kokią alternatyvą vyriausybė turėjo, - teigia "The Times". - Visos kitos politikos buvo išbandytos ir apgailėtinai žlugo. 1981 metais ponios Thatcher vyriausybė paprasčiausiai susitaikė su realybe".

Šis Rupertui Murdochui priklausantis leidinys, primenantis M.Thatcher per savo atėjimą į valdžią cituotus šv.Pranciškui Asyžiečiui priskiriamos maldos žodžius, rašo: "Ji tikrai padarė Britaniją ne tokią prieštaringą, ne tokią abejojančią, optimistiškesnę. Ten, kur buvo neviltis, ji atnešė viltį".

Populiarusis bulvarinis leidinys "The Sun" velionei skyrė 24 puslapius, kuriuose ją vadina "unikalia, labai drąsia ministre pirmininke".

Pasak laikraščio, šiandienos rinkėjams "verkiant reikia" žmogaus, kuris turėtų tokį aiškų tikslą kaip ji.

"Financial Times" ją vadina "didžia reformatore, perkūrusia šiuolaikinę Britaniją".

"Ji panaikino šalies smukimo pojūtį ir tebėra figūra, su kuria reiktų lyginti visus tolesnius britų politikus. Ji iš naujo apibrėžė lyderystę", - sakoma laikraščio redaktoriaus skiltyje.

Tačiau šis verslo laikraštis pripažįsta, kad "ji galėjo atrodyti nematanti vargstančiųjų padėties".

Kitame politinio spektro pakraštyje liaupsių gerokai mažiau.

Kairiosios pakraipos "The Guardian" vadina M.Thatcher "politikos kare" ir "itin svaria lydere".

Laikraštis taip pat ragina "nešokti ant jos kapo", bet negaili paniekos jos palikimui.

"Jos palikimas yra visuomenės suskaldymas, privatus savanaudiškumas ir godumo kultas, kurie drauge daug labiau kaustė žmogaus dvasią nei ją kada nors laisvino, - redaktoriaus skiltyje rašo "The Guardian". - Ji šlovino ir individualizmą, ir tautinę valstybę, bet jai trūko daug jausmo bendruomenėms ir ryšiams, kurie jas susieja".

"Ji nekentė netvarkos, dekadanso ir blogo elgesio, bet buvo socialinio ir kultūrinio atomizmo proceso, kuris visa tai skatino ir tebeskatina, valdovė", - priduriama straipsnyje.

Kairiosios pakraipos bulvarinis leidinys "Daily Mirror" taip pat rašo apie skaldomąją M.Thatcher įtaką ir pirmajame puslapyje spausdina antraštę "Moteris, kuri suskaldė šalį".

Socialistų leidinys "Morning Star" nuėjo dar toliau ir parašė: "Moteris, kuri sudraskė Britaniją".

Ji šiame laikraštyje taip pat vadinama "ministre pirmininke, kuri parklupdė šalį ir sugriovė milijonų gyvenimą".