Dėl masinių protestų Gruzijos vyriausybė šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį, kuri galios dvi savaites, praneša agentūra AFP. Nepaprastoji padėtis, kuri pradžioje buvo 48 valandoms įvesta tik sostinėje Tbilisyje, sugriežtinta, pareiškė ekonomikos plėtros ministras Georgijus Arveladzė.

Dekretu numatomi laikini ribojimai rengti demonstracijas ir manifestacijas, draudžiama visuomenės informavimo priemonėse kurstyti smurtą, skatinti versti valdžią. Leidžiama tik valstybinės televizijos veikla.

Opozicija sutiko pristabdyti protestus

Gruzijoje opozicijos lyderiai nusprendė nutraukti mitingus, kol šalyje galioja nepaprastoji padėtis.

Opozicija paragino savo šalininkus susilaikyti nuo dalyvavimo protesto akcijose ir nesipriešinti policijai, pažymėdama, jog "daugelis policininkų viršija savo įgaliojimus ir gali padaryti žalą žmonių sveikatai".

Tvyro įtempta ramybė

Prezidentui Michailui Saakašviliui įvedus nepaprastąją padėtį Gruzijoje tvyro įtempta ramybė. Žiniasklaidos teigimu, šimtai policininkų naktį į ketvirtadienį sostinėje Tbilisyje kontroliavo centrinę aikštę šalia parlamento bei Rustavelio prospektą. Vėliau dalis armijos ir policijos pajėgų iš miesto centro pasitraukė.

Švietimo ministerija paskelbė, kad Tbilisyje iki savaitgalio nedirbs mokyklos ir universitetai.

Kai kurie opozicijos politikai paragino savo šalininkus elgtis protingai. Esant dabartinėms aplinkybėms tolesni masiniai protestai yra per daug pavojingi, Rusijos valstybinė televizija citavo Tbilisyje išplatintą opozicijos pareiškimą.

M. Saakašvilis trečiadienio vakarą visoje šalyje paskelbė 15 dienų nepaprastąją padėtį. Padedant Rusijai, šalyje mėginta įvykdyti valstybinį perversmą, taip vyriausybė pagrindė savo sprendimą. Kremliaus atstovas Maskvoje kalbėjo apie Gruzijos vyriausybės "antirusišką isteriją".

JAV paragino Gruziją taikiai išspręsti krizę. Konfliktas tarp vyriausybės ir opozicijos turi būti sureguliuotas "politinės sistemos ribose", sakė Valstybės departamento atstovas Seanas McCormackas. Anot jo, pranešimai apie šimtus sužeistųjų kelia nerimą. JAV visada rems "atskirų žmonių teisę rengti taikius protestus ir laisvai reikšti nuomonę".

Europos Komisija paragino "visas puses" laikytis santūriai. "Mes tikimės, kad situacija bus sureguliuota visiškai gerbiant demokratijos principus ir laikantis pagrindinių teisių", - sakė Komisijos atstovė . ES užsienio reikalų įgaliotinis Javieras Solana į Tbilisį nusiuntė specialųjį įgaliotinį Pietų Kaukaze Peterį Semmeby.

Nepaprastosios padėties laikotarpiu apribota susirinkimų teisė bei žiniasklaidos darbas, sakė ekonomikos ministras Georgijus Arveladzė. Žinias galima skleisti tik per valstybinę televiziją. Dar prieš prezidento dekretą dėl nepaprastosios padėties įvedimo saugumo pajėgos užėmė kelias nepriklausomas televizijos stotis ir nutraukė programas.

M. Saakašvilis dėl padėties eskalacijos kaltina Rusijos slaptąsias tarnybas. "Iš savo žvalgybos mes gavome informacijos apie Rusijoje suformuotą alternatyvią vyriausybę", - sakė jis.

Užsienio reikalų ministerija Tbilisyje kelis Rusijos ambasados darbuotojus paskelbė "nepageidaujamais asmenimis" ir nurodė jiems palikti šalį.

Trečiadienį vaikė demontrantus

Šimtai policininkų trečiadienį Tbilisyje išvaikė demonstrantus, 109 sužeistieji atsidūrė ligoninėse. Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis paskelbė apie kelių Rusijos diplomatų išsiuntimą. Maskva kalbėjo apie "neatsakingą provokaciją".

Nepaprastoji padėtis bus atšaukta, kai padėtis normalizuosis, sakė ministras pirmininkas Zurabas Nogaidelis. Šimtai policininkų trečiadienį susirėmė su demonstrantais, panaudodami vandens patrankas, ašarines dujas ir gumines kulkas.

Vakare riaušės persimetė prie televizijos stoties "Imedi-Television" pastato, kurį prieš tai šturmavo ir uždarė saugumo pajėgos. Ši stotis artima opozicijai, reikalaujančiai M. Saakašvilio atsistatydinimo.

"Neatsakinga provokacija" Rusijos užsienio reikalų ministerija pavadino M. Saakašvilio teiginius apie Maskvos sąsajas su įvykiais Gruzijoje. Užsienio reikalų ministerija Tbilisyje pareiškė, kad Rusijos ambasados darbuotojai palaikė kontaktus su gruzinų opozicija.

Gruzijos istoriją ženklina protesto judėjimai

Po komunizmo žlugimo Rytų bloke praėjusio dešimtmečio pradžioje Gruzijos istoriją ženklina protesto judėjimai, praneša agentūra AP.

1989 metais Tbilisyje sustiprėjo taikūs protestai už respublikos nepriklausomybę. Sovietų daliniai tada jėga numalšino demonstracijas, žuvo daug žmonių.

Praėjęs dešimtmetis šalyje buvo politiškai audringas. Nuo Gruzijos atsiskyrė Abchazijos bei Pietų Osetijos provincijos ir tapo "de facto" nepriklausomos.

Eduardo Ševardnadzės valdymą (1992-2003) 2003 metų lapkritį užbaigė vadinamoji "rožių revoliucija". Liaudies nepasitenkinimas, kaltinimai korupcija ir rinkimų rezultatų klastojimu išstūmė E. Ševardnadzę nuo valdžios. 2004-ųjų sausį naujuoju prezidentu išrinktas M. Saakašvilis.

Jau beveik savaitę Gruzijoje, rodos, kartojasi "rožių revoliucijos" įvykiai. Praėjusį penktadienį daugiau kaip 50 tūkst. vyriausybės priešininkų susirinko toje pat aikštėje netoli parlamento, kur prieš ketverius metus prasidėjo E. Ševardnadzės nuvertimas.

Tūkstančiai žmonių nuo tada kasdien protestuoja prieš vis labiau autoritarinį valdymo stilių ir teisinės valstybės principų nepaisymą. Jie reikalauja M. Saakašvilio atsistatydinimo.