Ruošiantis antradienį vyksiantiems pirmiesiems šalyje pirminiams rinkimams Naujajame Hampšyre, buvęs Masačusetso gubernatorius M.Romney yra įgijęs svarią populiarumo persvarą, tačiau jam teko teisintis dėl to, ką jis yra pavadinęs stipriausia savo stiprybe politikoje - verslininko įžvalgumą.

"Esu dalyvavęs versle. Sužinojau, kad kai kurie dalykai nenusiseka, o kiti pavyksta - štai kaip visa tai veikia, - M.Romney sakė Našua prekybos rūmuose. - Tai, kas pavyksta, visą mūsų šalį padaro stipresne."

"Mūsų sistema veikia. Laisvasis verslas veikia", - pabrėžė M.Romney, teigdamas, kad jo sėkmingas vadovavimas privataus kapitalo bendrovei "Bain Capital" įrodo, kad jis yra pajėgus mesti iššūkį JAV prezidentui Barackui Obamai per lapkričio 6 dieną vyksiančius rinkimus.

Tuo tarpu buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, kuris, kaip rodo apklausos, pagal populiarumą atsilieka nuo M.Romney, vadovavo puolimui prieš savo varžovą dėl jo darbo "Bain Capital", kuri išardė kelias savo supirktas bendroves, gaudama didžiulį pelną.

"Jie akivaizdžiai apiplėšdavo bendroves, palikdavo žmones visiškai be darbo ir išsinešdavo milijonus dolerių", - N.Gingrichas, kuris pats yra skaudžiai nukentėjęs nuo M.Romney sąjungininkų kritikos strėlių, sakė televizijai NBC.

"Žinote, aš už kapitalizmą, - sakė jis. - Bet jeigu kažkas ateina, paima visus jūsų bendrovės pinigus ir palieka jus bankrutuoti, išsinešdamas milijonus, tai nėra tradicinis kapitalizmas."

Ši kritika nuskambėjo tuo metu, kai M.Romney tikisi iškovoti esminę pergalę Naujajame Hampšyre, padrąsintas sėkmės Ajovoje ir žvelgdamas į tolesnę kovą Pietų Karolinoje, kur pirminiai rinkimai vyks sausio 21 dieną. Jeigu M.Romney užsitikrintų pergalę visose trijose valstijose, jis gali tapti nebesulaikomas.

Tuo tarpu Demokratų nacionalinis komitetas, faktiškai tapęs Baltųjų rūmų politiniu sparnu, paskelbė reklamą su ištraukėle iš M.Romney pasisakymo Našua, kurioje jis giriasi: "Man patinka galimybė atleisti žmones."

"Draudimo bendrovė bus suinteresuota, kad išliktumėt sveikas. Tai taip pat reiškia, jog jeigu jums nepatinka kaip jie dirba, galite juos atleisti. Man patinka galimybė atleisti žmones, kurie teikia man paslaugas, - tąsyk sakė M.Romney. - Jeigu kažkas neteikia man reikiamų gerų paslaugų, galiu pasakyti - žinote, susirasiu ką nors kitą, kad teiktų man šias paslaugas."

Kai M.Romney buvo trumpam užsukęs į savo rinkimų kampanijos štabą Mančesterio mieste, uolus jo šalininkas buvęs Naujojo Hampšyro gubernatorius Johnas Sununu pasmerkė respublikonų kritiką dėl "Bain Capital" veiksmų, sakydamas, kad ją skleidžia "socialistai".

"Jūs sulaukiate prieš laisvąjį verslą nukreiptų komentarų iš socialistų - ar jie būtų respublikonai, ar demokratai", - pareiškė J.Sununu, paklaustas apie Teksaso gubernatoriaus Ricko Perry paleistą kritikos salvę.

R.Perry, kalbėdamas per rinkimų kampanijos susitikimą Pietų Karolinoje, pakomentavo M.Romney pasisakymą praeitą savaitgalį, kad jis žino, ką reiškia bijoti būti atleistam iš darbo.

"Neabejoju, kad Mittas Romney nerimaudavo dėl atleidimo lapelių - kad tik jų nepristigtų dalydamas", - kandžiai atsiliepė R.Perry.

"Atrodo, tarsi šis komentaras sklistų iš Obamos stovyklos", - replikavo J.Sununu.

Kasdien vykdoma Bostone įsikūrusio Safolko universiteto apklausa rodo, kad populiariausias tebėra M.Romney, kurį palaiko 33 proc. tikėtinų respublikonų rinkėjų.

Tuo tarpu Atstovų Rūmų narį Roną Paulą palaiko 20 proc., buvusį JAV ambasadorių Kinijoje Joną Huntsmaną - 13 proc., N.Gingrichą - 11 proc., o konservatyvių krikščioniškų pažiūrų Ricką Santorumą - 10 proc. respondentų.

Prasčiausiai sekėsi R.Perry ir buvusiam Luizianos gubernatoriui Buddy Roemeriui, kurių palaikymą žymėjo vienaženkliai skaičiai.