JT Moterų agentūrai vadovaujanti buvusi Čilės prezidentė Michelle Bachelet paragino moteris siekti lygybės, ypač atkreipdama dėmesį į kaimo vietoves, kur nelygybė tarp vyrų ir moterų "labiausiai pastebima".

"Būtent kaimo vietovėse moterys ir merginos susiduria su didžiausia neteisybe ir kliūtimis", - sakė ji žurnalistams keliaudama į Maroką.

"Kas ketvirtas pasaulio žmogus yra moteris ar mergina, kuri gyvena kaime ir gauna mažą atlyginimą už ilgas darbo valandas, arba visai jo negauna", - sakė M.Bachelet, pernai paskirta vadovauti naujai JT Lyčių lygybės ir moterų teisių agentūrai.

Nepaisant savo darbo, šios moterys " susiduria su didžiausia neteisybe, kai kalbama apie socialines paslaugas ir žemės nuosavybę", - nurodė agentūros vadovė.

Ji taip pat pastebėjo, kad atsakingus vadovaujančius postus politikoje ir versle užima tik nedidelis skaičius moterų, be to, būtent moterys patiria "įvairių formų smurtą".

JT žmogaus teisių vadovė Navi Pillay taip pat sakė, kad neįsileisti moteris į politiką ir verslą yra laikoma norma visame pasaulyje.

Remiantis oficialia statistika, pernai iš visų pasaulio parlamentarų tik 19,3 procento buvo moterys, sakė ji.

Kalbant apie verslą, vos 12 iš 500 didžiausių pasaulio verslo įmonių vadovauja moterys, pridūrė ji.

ES vidaus reikalų komisarė švedė Cecilia Malmstrom išreiškė nepasitenkinimą tuo, kad Europos vyriausybėse dirba labai nedaug moterų, tuo tarpu Prancūzijos europarlamentarė Sylvie Goulard atkreipė dėmesį į tai, kad visi Europos centrinio banko direktoriai yra vyrai.

"Vyrų ir moterų lygybė ES yra tokia pat svarbi kaip ir biudžetų subalansavimas", - sakė ji, prisimindama euro stabilumui grėsmę keliantį euro zonos šalių biudžetų deficitą.

Europoje tik trijų vyriausybių vadovės yra moterys - Vokietijos, Danijos ir Slovakijos. Tuo tarpu vyrai užima du trečdalius vietų ir Europos Parlamente.

Iš visų parlamentų daugiausia moterų yra Švedijos asamblėjoje - 44,7 proc., o Vengrijos parlamente jų tėra 8,8 proc.