F. Mogherini šiame poste pakeis Catherine Ashton, praneša agentūra AFP.

Prieš tai būta dvejonių dėl Italijos diplomatijos vadovės kandidatūros. F. Mogerini šiame poste pakeis Catherine Ashton, praneša agentūra AFP.

Prieš tai būta dvejonių dėl Italijos diplomatijos vadovės kandidatūros. Kritikai teigė, kad ji neturi pakankamai patirties užimti tokį aukštą postą. Rytų Europos šalims kliuvo jos nuolaidi pozicija Rusijos atžvilgiu.

Netikėtumas buvo jau F. Mogherini paskyrimas Italijos užsienio reikalų ministre vasario mėnesį. Didžiai daliai italų ji buvo nežinoma. Vyriausybės vadovas Matteo Renzi tada pasirinko F. Mogherini, nors jos kompetencija suabejojo net prezidentas Giorgio Napolitano. Po įspūdingos savo Demokratinės partijos (PD) pergalės gegužę vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą M. Renzi atkakliai kovojo, kad F. Mogherini atitektų ES užsienio reikalų įgaliotinės pareigos - ir jam pavyko tai pasiekti.

Italų ministrės kandidatūrai pirmiausiai priešinosi Rytų Europos šalys. Čia baiminamasi, kad kairės pakraipos F. Mogherini Ukrainos krizėje gali užimti Rusijai palankią poziciją. Baltijos šalims ir Lenkijai „prokremliška" kandidatė nepriimtina, liepą vykusiame ES viršūnių susitikime rėžė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kritikai ištekėjusiai dviejų dukrų motinai priekaištavo ir dėl to, kad jai trūksta patirties diplomatinėje scenoje ir kad ji, būdama 41-erių, per jauna užimti svarbų postą. „Amžius yra tai, ko mes negalime pakeisti", - dabar Briuselyje sakė F. Mogherini ir šypsodamasi pridūrė, kad ji nėra tokia jau jauna. Atremdama priekaištus dėl patirties stokos, italė pabrėžė, kad yra G7 šalies užsienio reikalų ministrė, daug metų buvo deputatė ir domėjosi Europos klausimais. Ji esą priklauso naujai europiečių kartai ir nori įlieti naujos energijos.

Reaguodama į kritiką iš Rytų Europos, F. Mogherini, kuri puikiai kalba angliškai ir prancūziškai, atkreipė dėmesį į savo tarpininkavimo pastangas tarp Rusijos ir Ukrainos. Anot jos, svarbu išlaikyti dialogą ir diplomatines pastangas, karinės priemonės nėra konflikto išsprendimo galimybė.

F. Mogherini Romoje studijavo politikos mokslus. Baigiamasis jos darbas buvo apie islamą ir politiką.

Nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios F. Mogherini dirbo su kairiosiomis Italijos partijomis. Praėjusio dešimtmečio viduryje jai atiteko pirmieji tarptautiniai postai. Ji tapo Europos jaunimo forumo ir Europos jaunųjų socialistų viceprezidente.

2008-aisiais F. Mogherini buvo pirmą kartą išrinkta deputate, Italijos parlamente dirbo Užsienio ir Gynybos komitetuose. 2013 metų rugpjūtį politikė ėmė vadovauti Italijos delegacijai NATO parlamentinėje asamblėjoje, vėliau savo partijoje kuravo Europos ir tarptautinių reikalų sritis.